Saturday, July 28, 2012

NASHIERAH HERBAL BEAUTYCARE

KEBAIKAN AIR MAWAR


 
Refreshing Toner With Rose Water
Air mawar terkenal dalam membantu merangsang sistem saraf tunjang. Air mawar juga banyak digunapakai  dalam rawatan alternatif dan komplimentari sebagai bahan pembersih energi negatif serta membantu menstabilkan keseimbangan emosi. Energi positif air mawar dapat membantu pengguna untuk lebih dinamik, lebih yakin, lebih bertenaga serta lebih sihat secara spiritual, fizikal dan mental.

Ini kerana Air mawar mampu mengeluarkan tenaga negatif yang bersarang dalam tubuh. Tenaga negatif ini boleh memberi kesan buruk  kepada daya ketahanan dan ketidakseimbangan emosi seperti masalah kegusaran, tekanan emosi dan cepat  marah.Refreshing Toner with Rose Water keluaran Nashierah Herbal Beautycare berfungsi sebagai Toner@Penyegar muka untuk kegunaan harian. Ia disediakan di dalam botol spray untuk memudahkan penggunanya. Ia sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.


Saya ingin ceritakan tentang anak saya yang berkulit sensitif, mungkin dia alergik dengan klorin apabila mandi kulit dia kadang2 rasa gatal dan berbiji-biji apabila di garu. Sudah saya sapu krim gatal dan gel untuk kulit sensitif tetapi masih sama keadaannya. Apabila saya spray Toner ini tiba2 dia rasa sejuk dan bintil2 merah itu hilang...


Di dalam Kitab Ilmu Perubatan Kesufian ada menyatakan bahawa Roh bunga mawar berasal daripada Roh Kenabian. Roh kenabian adalah roh yang pertama yang dijadikan oleh Allah s.w.t. Setelah Allah jadikan Roh Kenabian, roh itu terlalu terang dan membakar sinarnya hingga Ia berpeluh dan dari peluh inilah Allah jadikan roh bunga Mawar. Inilah asalnya ilmu aromatheraphi (iaitu cara penyembuhan penyakit dengan menggunakan bau).

Jika kita mengkaji bunga itu sendiri, kita akan mendapati bunga itu tumbuh dan hidup terutama dengan adanya hubungan dengan sinaran matahari.

Air Mawar apabila ditambah untuk satu tab air panas, ia memberi satu kesan yang menenangkan dan  telah digunakan untuk merawat tekanan dan penyakitpenyakit berkaitan tekanan seperti ulser-ulser peptik, ketegangan saraf dan penyakit jantung.


Selain itu, Air Mawar juga digunakan dalam teh terapeutik untuk   merawat kesakitan perut (stomach distresses) dan jangkitanjangkitan pada ginjal. Ia juga dihirup sebagai satu   minuman panas untuk meredakan tekanan. Ini kerana Air mawar mempunyai antiseptik tertentu dan ciri-ciri  anti bakteria . Ini juga merupakan mengapa ia berguna mengembalikan masalah-masalah kulit tertentu.

Air  mawar adalah amat berfaedah untuk kulit dan adalah digunakan dalam pelbagai jenis krim dan topeng-topeng muka. Ia membantu dalam penulenan dan pembersihan kulit normal. Juga ternyata air mawar apabila disapu  pada kulit berminyak dapat mengimbangkan kandungankandungan minyak dan nodanoda pada kulit.  Kulit sensitif dapat disejukkan dan ditenangkan apabila disapu dengan air mawar. Ia juga membantu dalam penyembuhan luka. Ia digunakan sebagai alternatif untuk melegakan pembakaran dan kulit terengsa  selepas bercukur.

Sifat-sifat air mawar adalah sangat diakui kebaikannya oleh pakar rambut. Ia membentuk  bahan utama pelbagai produk-produk penjagaan rambut. Air mawar memberi kesan baik pada kulit kepala dan rambut. Ia membantu mengurangkan radang, meningkatkan aliran darah dalam kulit kepala dan membantu dalam pertumbuhan rambut.

Ia juga merupakan minyak yang kurang sekali kandungan toksid (racun). Kita  boleh menbuat minuman yang lazat dengan menitikkan setitik minyak ros kedalam segelen air. Kacau dan  goncang air itu.Jika kita mengambil pula setitik air daripada campuran (air yang telah dititikan dengan minyak  tersebut) ke dalam segelen air lain, akibatnya air itu memuaskan jika diminum. Satu titik masih berkuasa  mewangikan air meskipun dilarutkan sampai sejuta kali.
KELEBIHAN MAWAR ATAU ROS
• Mengekalkan tenaga positif dalam diri.
• Menjadikan fikiran dan perasaan kita lebih tenang.
• Lebih berkeyakinan tinggi dan lebih ceria.
• Mendapat keseimbangan dari segi fizikal, emosi, spiritual dan mental.
• Boleh meredakan stress dan mengurangkan beban emosi yang ditanggung.
• Awet muda
• Menstabilkan hormone
• Rawatan alternatif sebagai pembersih tenaga negatif.
• Meransang sistem saraf Lebih bertenaga

Penggunaan:
- Direnjis pada tubuh, wajah dan pakaian

- Dicampur dalam minuman

- Dicampur beberapa titis untuk rendaman kaki

- Direnjis pada bilik tidur, dan kawasan dalam rumah

- Di tambah dalam air mandian

- Salah satu bahan dalam masakan

- Alternatif kepada zafaran unuk menulis ayat quran di atas pinggan putih.

- Ubat sakit mata yang bengkak - Asah ketumbar dengan air mawar sapu pada mata yang bengkak itu.

- Kosmetik - Air Mawar digunakan dengan meluas untuk penjagaan kulit. Ia selamat dan cukup lembut untuk semua jenis kulit. Ia sangat baik untuk kulit kering, kulit yang berminyak dan bertindak sebagai anti-penuaan. Ini kerana Air Mawar mempunyai satu astringen ubat yang membantu mengurangkan kemerahan dari kapilari-kapilari.

- Perubatan - Bunga Mawar digunakan secara meluas dalam perubatan. Ini adalah kerana ia kaya dengan pelbagai jenis vitamin penting. Ia termasuk vitaminvitamin A, B3, C, D dan E Flavoinoids (antioksidan), tanins dan zink yang terkandung di dalam air mawar. Semua vitamin akan meningkatkan tekstur kulit secara menyeluruh dan kesihatan.

- Tujuan Keagamaan - Air Mawar biasa digunakan untuk membersihkan Kaabah, yakni Qiblat untuk Orang Muslim yang terletak di Mekah dengan menggabungkan air Zamzam dengan air mawar sebagai satu tambahan.

- Serbuk kelopak bunga ros yang dicampurkan dengan madu, adalah penawar paling mujarab untuk mulut radang, stomatitis (radang pada membran mukus mulut) dan paradontose. Campuran tersebut hendaklah disapukan pada gusi yang mengalami keradangan.

- Pening kepala, mabuk, lemah tenaga, sistem saraf yang lemah, mudah terganggu emosinya dan kemurungan boleh dirawat dengan menghidu bunga ros segar ataupun minyak ros.

- Wangi-wangian adalah makanan roh dan akal.Sumber rujukan : 
http://site.jus-mawar.com/main/3092/index.asp?pageid=74497

 klinik-muallij.blogspot.com/.../terapi-mawar.htm

1 comment:

red dandelion said...

Salam, sy berminat dlm pembuatn produk kecantikan. Mcmana yer nak belajar dr puan...

My New Website

Assalamualaikum wbt  Salam Jumaat di bulan Zulhijjah  Nak perkenalkan website kami iaitu :   https//nasyierahchemst.easy.co Anda dah ...