Friday, September 8, 2017

My New Website

Assalamualaikum wbt 

Salam Jumaat di bulan Zulhijjah 


Nak perkenalkan website kami iaitu :  https//nasyierahchemst.easy.co

Anda dah boleh lawati dan tengok list produk yang ada di kedai kami dengan senarai harga sekali , insyaallah stok is available ye..:)

Anda boleh pilih , boleh online order, boleh whsap saya terus untuk order, nanti kita akan pos ye 

Senarai produk kami 

1. Raw materials ( bahan mentah kosmetik untuk yang nak cari bahan-bahan nak buat kosmetik sendiri)

2. Container
     Mould @ acuan untuk yang nak buat sabun

3. Produk siap 
Produk kosmetik yang anda boleh request apa yang anda nak, nanti saya buatkan , Istimewanya anda boleh request pewangi, warna dan bahan aktif untuk produk am=nda , nanti anda pek sendiri je dalam bekas , letak brand anda

4. Product Base Atau produk asas
    Ye , ada juga kami bekalkan seperti krim base, gel base, liquid soap base, serum base, syampu base.
   Bahan ni kosong je tanpa pewangi, colour dan bahan aktif, anda beli anda tambah sendri bahan aktif 

Macamna rasa best kan?
Boleh create sendiri produk anda 


facial mask 

base cream








Saturday, August 12, 2017

Sabun Nypa Peeling : Menangani masalah kulit jeragat

Selalu kita tengok kan masalah jeragat ..

Bagaimana ye..

Jeragat ni wujud sekitar muka biasanya disebabkan beberapa faktor..
Jom kita sembang sikit ye. 

Jeragat atau pigmentasi bukanlah penyakit tetapi bila ada nampak tak cantik..tambah-tambah selalu terletak kat muka.

Ini sabun kami ye


NYPA PEELING SOAP 















Antara masalah jeragat ialah 

i. Kerja yang melibatkan kulit terdedah pada sinaran matahari dengan masa yang agak lama 

ii. Kerja yang melibatkan kulit terdedah pada panas yang membahang seperti tukang masak yang terdedah pada bahang api.

iii. Penggunaan produk yang mempunyai kadar bahan kimia bahaya yang tinggi seperti merkuri, hidrogen peroxide dan hiddroquinone 

iv. Hamil . Apabila hamil hormon di dalam badan juga berubah dan boleh menyebabkan keluarnya jeragat tapi tak semua orang yang jadi disebabkan hamil

v. Mengambil ubat tertentu juga boleh menyebabkan wujudnya jeragat secara tidak sedar 

Sebenarnya jeragat terjadi tanpa kita sedar secara perlahan-lahan. Apa yang kita nampak di kulit bila adanya jeragat tu sebenarnya terjadi 3@4 tahun lepas . Kalau dah banyak dan tebal tu sebenarnya berlaku 5-7 tahun sebelum itu lagi.

Jeragat ada 2-3 jenis, jom kita baca ye 

1. Jeragat disebabkan sel- sel kulit mati . Jeragat jenis ini di atas kulit dan senang ditanggalkan.. Boleh guna masker atau facial scrub je.. Rajin  kita amalkan , Inshaallah boleh di buang.

2. Jeragat kekal . Jeragat di dalam kulit maksudnya jeragat ini berada di bawah lapisan kulit dan susah nak buang. Perlu bahan-bahan tertentu seperti asid sebab asid bertindak sebagai penanggal atau penghakis sel-sel kulit mati .  Peeling atau penghakis yang terdapat di dalam asid yang mana asid yang kita tahu bersifat pH di bawah 6. 

Antara bahan-bahan berasid di sekeliling kita yang boleh kita temui secara semulajadi ialah iaitu kategori asid buah iaitu AHA ( Alpha hidroksi asid ) 

asid sitrik - di dalam buah jenis limau atau sitrus
asid malik - dalam buah apple 
asid glycolic - dalam gula tebu
asid asetik - dalam cuka nipah 

Saya memilih cuka nipah kerana ianya sangat unik dan dari kajian boleh menanggalkan sel-sel kulit mati dengan cepat. pH cuka ialah antara 3.0 -5.0 . Bila di campur ke dalam produk ianya bersifat asidik yang mana boleh bertindak menghakis sel-sel kulit yang gelap .

Ini sabun yang saya hasilkan daripada cuka nipah .






Sifat istimewa di dalam cuka nipah iaitu 

i. asidik bersifat peeling @ menghakis secara semulajadi
ii. anti oksidan -merawat sel-sel yang rosak
iii. anti bakteria merawat luka jika ada jerawat 
iv. menseimbangkan pH kulit 
v. Boleh hilangkan ketuat @ wart jika dalam 10% kepekatan ( buat cream ) 

rujukan :

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1995764515000929

Wednesday, July 19, 2017

UPDATE KELAS 19HB JULY 2017


ASSALAMUALIKUM WBT

UPDATE KELAS TERKINI

25HB JULY 2017

KELAS SKINCARE

4 PRODUK , KELAS 1 HARI ,
MASA : 10-5 PETANG

1. CLEANSING MILK
2. FOAMING CLEANSER
3. FACE SCRUB CREAM
4. GLOWING FACIAL SPRAY MAKE UP

WHSAP 019 4208313
               012 5260823


Kelas membuat produk skincare & bodycare


Assalamualaikum wbt

Update terbaru kelas membuat produk kosmetik 15, 16, 17 & 18hb July 2017

KELAS 15 & 16 HB JULY 2017

kelas 15 & 16hb 





KELAS 17 & 18HB JULY 2017


Kelas 17 & 18hb




Wednesday, June 7, 2017

HALAL FEST 2017 .SUNGAI pETANI

Assalamualaikum wbt

Seminggu sebelum puasa baru-baru ni Nasyierah Chemst ada join Karnival HALAL FEST 2017 kat Sungai Petani, Alhamdulillah ramai pengunjung dan sambutan memang terbaik

Anjuran usahawan PKNK , booth kami jual produk kosmetik homemade seperti biasa

JOm tengok produk homemade kami






                           



Tuesday, June 6, 2017

Salam Ramadan

Assalamualaikum  warahmatullah


SALAM RAMADAN UNTUK SEMUA UMAT ISLAM

SELAMAT BERPUASA

SEMOGA KITA SEMUA MENDAPAT LEBIH KEBERKATAN DAN MENJADIKAN RAMADAN KALI INI RAMADAN  TERBAIK KITA





Saturday, June 3, 2017

website terbaru Nasyierah Chemst

Assalamualaikum wbt ..

Salam Ramadan Al mubarak

Selamat Berpuasa ye semua abang-abang , adik-adik dan kakak-kakak semua

Bagi memenuhi permintaan ramai yang whatsap minta senarai harga produk atau bahan-bahan kosmetik yang kami ada

kami dalam proses siapkan website terbaru kami iaity nasyierah Chemst..

https://nasyierahchemst.easy.co/

boleh je buka link ini dan anda boleh buka kat menu ada semua senarai bahan dan harga kat situ



My New Website

Assalamualaikum wbt  Salam Jumaat di bulan Zulhijjah  Nak perkenalkan website kami iaitu :   https//nasyierahchemst.easy.co Anda dah ...