Ingin tahu aktiviti kami ...

Ingin tahu aktiviti kami,

kat mana kami mengajar

Info dapatkan di sini , taip link di bawah :

https://www.facebook.com/NasyierahHerbal

https://www.facebook.com/FitraSolusiCentre

https://www.facebook.com/homemadefacesoap Zash Beauty


Friday, January 1, 2016


Assalamualaikum 

Salam 2016 

Syukur Alhamdullilah kita dapat menikmati tahun 2016 yang baru sehari , masih baru, masih fresh, masih muda. 



Ucapan Selamat Tahun baru dari kami di Nasyierah Herbal Beautycare ye..

INsyaallah saya tengah membuang sawang2 di blog ni, sikit2 ye . Maaf saya agak sibuk semenjak dua menjak ni sejak ada kedai sendiri.

INsyaallah 2016 saya akan lebih fokus kepada blog kesayangan saya , berkongsi rahsia2 kecantikan bersama.sama.

Untuk permulaan tahun 2016  ini saya buka peluang bagi sesiapa yang ada cerita & berminat nak syer kat sini boleh email atau m kt fb.. boleh saya masukkan di dalam blog ni 
@ ada sesiapa nak join cerita masuk dalam blog saya boleh je ...

DI alu-alukan ye..

Mungkin teringin nak berceloteh di dalam blog tapi tak ada blog sendiri 


Nak belajar coret2 menulis blog ...:)

Tapi syaratnya hanya berkaitan kecantikan dan kesihatan sahaja , nak syer herba2 , minyak2 herba, pengalaman merawat menggunakan cara tradisional pun boleh 




Monday, December 14, 2015

kursus untuk bualan disember 2015

Assalamualaikum wbt

Update kursus akhir tahun Disember 2015

Untuk orang-orang utara ada 2 kursus. boleh daftra denga whatsapp nombor telefon di dalam iklan ye








INi untuk orang-orang di selangor dan KL 













Wednesday, October 14, 2015

Kegunaan Minyak Pati ( Essential Oil) untuk Kosmetik

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahiwabarokatuh

Subhanallah , Alhamdulillah , Allahuakbar 

Syukur pada Allah  , agak lama tak mencoret apa-apa di dalam blog ni, maaf agak sibuk dengan urusan kedai dan kelas-kelas untuk ilmu kosmetik 

Hari ni rasa nak syer pulak idea-idea penggunaan minyak pati atau essential oil bila ada kawan nak buat special treatment di spa beliau , DIa nak buat special blend nak guna aromaterapi concept , so saya cadangkanlah konsep aromaterapi menggunakan essential oil 

Nak translate agak lambat dan kadang2 agak susah dengan abhasa-bahasa sains ni , so mana yang mudah tu boleh la kita syer ye , yang agak susah boleh translate sendiri sebab tak nak merosakkan nama-nama saintifik kita ... ermmm

faham kot ...




First kita tengok peppermint oil ye 

1. PEPPERMINT OIL 

Ia daripada pokok Mentha pipertita, bau yang agak kuat . Berangin , sejuk 
melegakan, asma, bronkitis, selsema, kekejangan, batuk kering, pengsan, demam, sakit kepala, gigitan serangga, migrain, loya, tekanan saraf, sakit otot, radang paru-paru, penyakit sendi, sinus, sakit gigi, vertigo dan pengsan. Aids penghadaman.
Ia mempunyai manfaat aromaterapi. Ahli terapi menggunakan pudina minyak pati untuk pelbagai sebab: mengurangkan keletihan mental dan kemurungan, meningkatkan tumpuan, kejelasan mental dan menggalakkan semangat, bertenaga, peremajaan
Peppermint oil is an aromatic herb that has many versatile uses. The oil extracted from the herb is pale yellow in color. It has a very minty aroma that is cooling and refreshing. Peppermint oil contains Omega-3 fatty acids, iron, magnesium, calcium, Vitamins A and C, minerals, potassium, manganese and copper.


1.  Make a skin brighter

Adding a few drops of this oil into your daily beauty regimen will promote healthy skin. It contains menthol that has a cooling effect and at the same time, works to brighten up the dull skin.

2. Controls Acne:

It controls the secretion of excess oil and prevents clogging of pores and outbreak of acnes. For skin that feels refreshed, use peppermint essential oil!

3. Facial Scrub:

Add 3 spoons of table salt to 2 spoons of olive oil. Add 4 drops of peppermint essential oil. Rub it on your face and neck with gentle motions for a wonderful exfoliation session.

4. Excellent Toner

Prepare a bottle of your favorite peppermint toner by adding filtered water (¾ of the bottle) and apple cider vinegar (¼ of the bottle). Add about 30 drops of peppermint essential oil. Use it as a facial mist throughout the day. Store it in the refrigerator in a spray bottle.

5. Facial Mask for a Clear Skin:

Take 2 spoons of grated cucumber and 5 ml of peppermint oil (diluted). Whisk the components together and add 2 spoons of green clay to the mixture. Use the paste as a face mask. Let it dry and wash off with warm water. It clears the skin and absorbs the excess oil.

Jom kita teroka kebaikan minyak ni pulak, antara minyak yang saya paling suka , tau kenapa ?

sebab untuk kecantikan, awet muda, anti wrinkle( anti kedut la kata orang) 

FRANKINCENSE 

Frankincense merupakan sejenis resin daripada sejenis pokok juga dikenali sebagai  kemenyan arab. Ada yang sebut Luban.

Di sini saya nak syer juga beberapa kelebihan minyak ini daripada pembacaan saya 
Manfaat utama
  • Bermanfaat untuk distress, kecemasan, trauma, ketegangan
  • Memperdalam spiritual koneksi, mediasi, yoga
  • Digunakan untuk masalah periodontal
  • Meningkatkan kulit, oleskan 2-4 tetes. (Encer untuk anak-anak atau kulit yang paling sensitif)
  • Berguna untuk perawatan tulang
  • Jurnal Kedokteran mendiskusikan dan hadir info tentang kondisi kemenyan dan kesehatan
  • Bermanfaat untuk ternak dan hewan peliharaan
Nah manfaat lain dari minyak ini adalah:
  1. Menikatkan mood menggembirakan - Pakailah Frankincense Essential Oil seperti parfum dan tarik napas. Frankincense Essential Oil adalah minyak esensial yang baik untuk meredakan emosi negatif.
  2. Menghilangkan Stress - Terapkan untuk puncak kepala atau memakai parfum. Tarik napas
  3. Frankincense Essential Oil sangat bagus untuk kulit Anda - Frankincense Essential Oil mempromosikan regenerasi kulit dan sel-sel sehat. Hal ini sangat baik ini adalah pilihan untuk mencegah atau MENGURANGI keriput bila digunakan secara topikal.
  4. Kurangi dan hilangkan Scar Tissue - Frankincense Essential Oil membantu bekas luka memudar DARI JERAWAT, STRETCH MARKS dan BEDAH.
  5. Meredakan Gatal Kulit - Oleskan beberapa tetes Frankincense Essential Oil ke daerah gatal.
  6. Meredakan Nyeri - Gosokkan pada nyeri sendi untuk mengurangi rasa sakit arthritis dan nyeri dari cedera.
  7. Desinfektan untuk Potongan dan Tergores - Terapkan setetes Frankincense Essential Oil luka untuk membersihkan dan disinfeksi.
  8. Menghapus Kutil - Terapkan topikal untuk kutil. Terapkan beberapa kali sehari sampai kutil hilang. Mungkin memakan waktu beberapa minggu.
  9. Mengurangi Peradangan - Pasang beberapa tetes dalam kapsul dan mengambil internal atau oleskan.
10.  Memperkuat Sistem Kekebalan Tubuh - Terapkan untuk bagian bawah kaki atau meminumnya dalam kapsul.
11.  Selama Kehamilan dan persalinan - Terapkan untuk menurunkan kembali untuk meringankan rasa sakit. Hal ini juga membantu dengan menenangkan.
12.  Insect Bites - untuk membantu mengurangi pembengkakan dan mempercepat penyembuhan.
13.  Meningkatkan Visual ketajaman - Banyak yang menghilangkan kebutuhan untuk KACAMATA MEMBACA dengan menerapkan kemenyan di sekitar daerah mata - pada tulang pipi dan tulang alis. Selama periode bulan, pandangan sering membaik. Beberapa bahkan sembuh dari minus atau plus (itus pengalaman pribadi saya) dimana saya memakai untuk sekalian perawatan wajah dan caranya teteskan 1 tetes di telapak tangan lalu ratakan menggosok telapak tangan bersama-sama, dan menangkupkan telapak tangan di atas mata terbuka selama 3 menit 2-3 kali setiap hari. CATATAN: Ini dapat menyebabkan mata air dan / atau rasa tergelitik celekit celekit. Dan ingat bahwa kondisi tidak terjadi "semalam", dan mungkin diperlukan waktu berbulan-bulan sebelum peningkatan yang signifikan dalam melihat.
14.  Meningkatkan Konsentrasi - Terapkan 1-2 tetes pada ubun ubun dan / atau belakang leher untuk mem bantu meningkatkan konsentrasi.
15.  Kuku yang Rapuh  - Oleskan 1 tetes pada kuku untuk membantu memperkuat kuku rapuh atau lemah.
16.  Kista. myoma - Oleskan 1-2 tetes pada darah yang terkena kista 2 kali sehari sampai menghilang.
17.  Secara keseluruhan kesehatan - Pemeliharaan Kesehatan. Encerkan 1 tetes minyak Kemenyan di 1tsp. madu atau 4 oz. susu beras dan menelan setiap hari untuk pemeliharaan kesehatan.
18.  Anti Kanker  - Kemenyan anti -tumoral. Beberapa kasus yang terdokumentasi.
Nah jadi walaupun oilnya terbilang mahal, tapi satu oil bisa digunakan untuk segala macam rupa kan?

Satu lagi yang saya jumpa tentang kebaikan minyak frankincense ni untuk muka .. boleh translate sendiri..:)
















Heals Skin and Prevents Signs of Aging
Frankincense has the ability to strengthen skin and improve its tone, elasticity, defense mechanisms against bacteria or blemishes, and appearance as someone ages. It helps tone and lift skin, reduces appearance of scars and acne, and heals wounds. (6)  It can also be beneficial for fading of stretch marks, surgery scars or marks associated withpregnancy, and for healing dry or cracked skin.
Kalau nak lagi boleh google2 sendiri ye 

Seterusnya minyak pati Rose , juga saya suka sebab Rose ada natural healing effect atau kesan penyembuhan segala penyakit secara semulajadi..YA SAYA SANGAT SUKA :)

ROSE 

Minyak daripada bunga rose ni yang bestnya ada healing effect. Toner yang di buat daripada pati bunga rose ni boleh rawat kulit sensitif, ekzema , psoriasis dan beberapa penyakit kulit yang ringan , kalau berat kena la rujuk doktor ye .
Apa-apa pun untuk toner saya memang suka bunga rose ni. Saya buat sendiri toner daripada bunga rose kampung , alhamdulillah sangat effective , kalau sunburn pun cepat hilang.Saya menggunakan kaedah flower ban

Nak buat air mawar sendiri boleh cuba kaedah ni ... tengok website ni daripada cik google ye..

http://www.wikihow.com/Make-Rosewater











Rose water is the aqueous solution of the distillate of rose petals.
Since ancient times, this legendary flower has been highly prized for its source of perfume, medicinal use and nutritional properties.
A rose water ointment is occasionally used as an emollient, and rose water is an effective and well tested cosmeceutical ingredient.
Rose water helps in healing wounds and sunburns caused on all skin types. It helps in the purification and cleansing of normal skin. On oily skin it balances the oil contents and tones the skin. Sensitive skin is cooled and soothed by the application of rose water. It also helps to reduce inflammations and increases blood supply.
Studies on this ingredient have shown direct improvements in keratinocyte differentiation.
Keratinocytes provide a physical barrier to our bodies and control skin features such as moisturization, wrinkles and pigmentation. Keratinocyte differentiation is disturbed in several skin diseases such as psoriasis and atopic dermatitis. Rose water has been used as a healing agent in almost all diseases of skin that produce excessive scaling since it decreases excess keratinocyte proliferation.
When followed by genetic expression of proteins, the application of rose water restores keratinocyte levels towards normal in hyper proliferating skin and upregulated them in hypoproliferative skin suggesting a “cellular thermostat” function.
The moisturizing effects of Rose Water also enhance skin tone and smoothness.

Satu lagi essential oil yang saya suka ialah Green Tea oil atau teh hijau 

GREEN TEA 

Sebab saya suka green tea sebab kandungan anti oksidan yang tinggi , jom kita buat sedikit research ye 

On the skin, green tea essential oil works as an anti-filtering agent that mobilises the lymph (it improves drainage and elimination of toxins). It is a general antiseptic that facilitates the re-epithelialization and protects the skin against damages caused by an excessive solar radiation. Green tea essential oil is an anti-free radicals, an antioxidant and a skin regenerating (anti-wrinkles, anti-ageing). This essential oil is very well-used in lymphatic drainage massages. Moreover, it fits perfectly in the SPA philosophy.


ice cube from Green tea


eye relief from green tea bag


1. Adds shine to dull, lackluster hair. A hair rinse using green or black tea will boost brassy and blah strands. Simply steep tea bags in boiling water for 15 minutes and allow to cool for a few hours or overnight. Pour it onto freshly-washed hair and leave on for ten minutes. Be sure to shampoo and condition afterwards to seal in the shine.
2. Soothes sunburns. Missed a spot with the sunscreen and ended up with a sunburn? Cold compresses made out of tea bags can relieve pain and reduce redness. The girls over at The Beauty Department have this guide to using black tea bags and old T-shirts to treat sunburns.
3. Minimizes bug bites. We love laying out in the grass, but we sure hate mosquito bites. To take down the sting and bumps, apply a used cold chamomile tea bagdirectly to the area and relax.
4. Reduces puffy eyes and dark under-eye circles. Another reason not to toss out your used bags of Earl Grey. One of the many beauties we met on the streets of New York City swears by this cheap puffy eye treatment. The caffeine helps to shrink blood vessels underneath the skin and eliminate darkness around the eye area.
5. Rids smelly feet odor. Stanky feet and Chanel No. 5 just don't mix. Instead, strip off your shoes and socks and soak your feet in a cool solution made out of boiled tea. The tannic acid in tea is both antibacterial and antifungal, so it stops feet from sweating and smelling funky.
6. Tones and moisturizes dry skin. Spritz cool green tea onto your face (you can also apply it with a cotton ball) twice a day to draw out impurities, shrink large pores and get a healthy glow.
7. Calms skin after shaving. If your legs are itchy and red after shaving, try pressing a cool black tea bag onto your limbs. The tannins work to provide immediate relief from razor burns.
8. Enhances hair color. If you're looking for a chemical-free alternative to dyeing your hair, try using tea. Its staining properties add color to naturally blonde or brunette locks. Holistic Chick breaks down which teas have the best color payoff.
9. Helps to tan skin. Similar to "coloring" hair, rubbing your body with a sponge soaked in black tea or submerging yourself in a tub full of it will enhance tanned skin. Warning: This can get a little sticky and streaky.


Wednesday, August 26, 2015

Anda pasti takkan buang kulit telur selepas ini ..

Assalamualaikum

Baru-baru ni saya terjumpa artikel ni dalam FB, Boleh kita syer kat sini . Sebelum ni saya pernah juga ambil kulit telur ni dan keringkan ..lepastu blend .Kononnya nak buat mask muka. Dah ada la sedikit research kulit telur memang kaya protein dan mineral seperti kalsium , magnesium dan banyak lagi.. sebab kulit telur ni macam batu kapur ..ada kalsium karbinat, magnesium fosfat dan sebagainya .. So bersemanat lah nak buat masker , nak campur2 dalam base mask saya le ..

Base mask saya sebelum ni saya guna tepung jagung dan tepung arrowroot. Mesti korang tak pernah fikir kan. Semua saya beli kat kedai kek je..

Kalau nak tau lebih-lebih tentang mask boleh belajar dengan saya nanti

Berbalik pada kulit telur, bila bacaartikel ni saya teringn nak syer kegunaan kulit telur ni.

Copy daripada bahasa Indonesia ,, harap-harap faham la ye ..




Siapa sangka, kulit telur ayam yang biasanya dibuang begitu saja ke tempat saja masih bisa kita manfaat. Salah satu contoh hasil pemanfaatan dari kulit telur ayamadalah sebagai pestisida alami untuk mengusir hama.
Bagimana cara membuat pestisida/ menghalau serangga  alami dari cangkang atau kulit telur ayam ini?

Cara Membuat Pestisida Alami untuk Mengusir Hama

Sebagaimana yang dikutip dari laman rumahku.com, ternyata cara membuat pestisida alami dari kulit telur ayam ini ternyata sangatlah mudah.
 Yang perlu kita persiapkan adalah cangkang telur ayam (kulit telur ayam). Cangkang telur ayam ini kita jemur agar kering. Selanjutnya kita hancurkan cangkang telur ayam yang sudah kering tersebut hingga menjadi bubuk atau serbuk.
Sementara untuk cara penggunaannya juga sangat mudah, bubuk kulit ayam tersebut hanya perlu ditaburkan langsung pada hama yang kita temui ditaman rumah. Sangat mudah bukan?
Untuk jenis-jenis hama yang bisa dibasmi dengan pestisida alami dari kulit telur ini misalnya adalah siput, keong, mollusca, kutu, dan kumbang. Apabila hama tersebut terkena bubuk kulit telur, maka hama tersebut akan langsung menggeliat. Mereka akan bergerak untuk beberapa waktu, berputar dan berbalik dan akhirnya mereka akan mati.
Pestisida alami ini juga bisa kita gunakan untuk mengatasi tanaman yang sudah terlanjur dirusak hama. Caranya dengan menaburkan bubuk kulit telur pada daun tanaman yang sudah rusak diserang hama.
Ini juga menjadi salah satu cara menggunakan kulit telur sebagai pengendalian hama. Karena hama akan menjauh dari daun tersebut dan membunuh hama lainnya yang menempel di atas daun.
Musim hujan biasanya ada banyak hama yang akan menyerang tanaman. Karena itu, untuk cara mencegah serangan hama disaat musim hujan bisa dilakukan dengan menaburkan bubuk kulit telur di sekitar permukaan tanah tanaman. Selain untuk mengusir hama, manfaat bubuk kulit telur ayam ini juga sekaligus sebagai pupuk organik karena kulit telur mengandung kalsium yang dibutuhkan oleh tanaman sebagai pembentuk enzim.
Mulai dari sekarang, jangan buang kulit telur ayam. Lebih baik disimpan untuk dijadikan sebagai pestisida alami sekaligus sebagai pupuk organik untuk tanaman yang ada di rumah anda.
Youtube link nak buat baja dengna kulit telur ..
https://www.youtube.com/watch?t=15&v=JVoggJOOOik

hanya hiasan

untuk baja tumbuhan 

tepung kulit telur 








Nah, mulai sekarang tunggu dulu nih, ternyata kulit telur mempunyai banyak sekali manfaat yang luar biasa dalam kehidupan kita.

Kulit Telur Untuk Membasmi Hama Tikus, Kecoa dan Semut.

Bagaimana Caranya ?

Keringkan dan Giling Kulit Telur
Pertama biarkan kulit telur kering. Setelah itu, baru Anda giling untuk menghancurkannya menjadi bubuk atau serbuk.
Lalu, taburkan bubuk kulit telur itu langsung pada hama yang Anda temui di taman rumah.

Jenis Hama Yang Bisa Diusir
Bubuk kulit telur dapat mengusir dan membunuh beberapa jenis hama, seperti siput, keong, mollusca, kutu, kumbang, Tikus , Kecoa dan Semut.

Jika terkena bubuk kulit telur, hama tersebut akan langsung menggeliat. Mereka akan bergerak untuk beberapa waktu, berputar dan berbalik dan akhirnya mereka akan mati.

Taburkan Juga pada Daun
Taburkan bubuk kulit telur daun tanaman favorit Anda yang telah rusak diserang hama.

Ini juga merupakan salah satu cara menggunakan kulit telur untuk pengendalian hama. Karena hama akan menjauh dari daun tersebut dan membunuh hama lainnya yang menempel di atas daun.

Selain itu, taburkan juga bubuk kulit telur di sekitar permukaan tanah tanaman Anda. Jika terjadi hujan, maka taburi lagi bubuk tersebut untuk mengusir hama menjauh dari tanaman Anda.

Mengendalikan Hama Tanaman
Cangkang telur mengandung kalsium yang bisa menjadi musuh utama tanaman seperti siput, hama putih dan beberapa jenis hama lain. Anda bisa menggunakan cangkang telur sebagai media untuk menumbuhkan tanaman, caranya :

• Lubangi beberapa bagian cangkang telur kemudian masukkan dalam tanah
• Setelah itu is cangkang telur dengan tanah dan masukkan benih bunga, buah atau sayuran
• Tanaman akan tumbuh subur tanpa diganggu oleh hama tanaman.
• Hal ini karena hama biasanya tidak menyukai efek dan bau cangkang telur.

Hal ini terjadi karena kulit telur mempunyai lapisan kutikula merupakan lapisan terluar yang memiliki ketembalan 10 ┬Ám dan saluran pori. Serta berfungsi melindungi telur dari kelembaban dan mikroorganisme. 
Dan membantu pertukaran gas yang masuk kedalam telur.
Komposisi Senyawa Kimia dalam Cangkang Telur Ayam

Cangkang telur merupakan lapisan berkapur yang menyusun 9-12% dari berat telur total. Cangkang telur tersusun kira-kira 94% kalsium karbonat, 1% magnesium karbonat, 1% kalsium fosfat, dan 4% bahan organik terutama protein.

Mengatasi masalah saluran air yang tersumbat
Terkadang kita sering mengalami masalah saluran air, yaitu tersumbat sehingga mengganggu aktivitas kita. Dan seperti yang kita ketahui penanganannya juga dengan cara menusuk-menusuk saluran agar kotoran-kotoran yang menyumbat dapat mengalir dengan lancar.

Nah, disisi lain ada cara unik untuk melancarkan saluran air yang tersumbat yaitu dengan menggunakan kulit telur pastinya. Haluskan kulit telur sampai menjadi bubuk, lalu tuangkan dalam saluran yang tersumbat, kemudian biarkan selama semalaman, keesokan harinya, pastinya saluran air yang tersumbat sudah lancar kembali. Kamu juga bisa menambahkan sedikit cuka untuk hasil yang maksimal.

Pupuk/ Masker muka 
Tenyata kulit telur kaya akan kalsium. Jadi, kulit telur tersebut dapat hancur dengan sendirinya dan menyebar di tanah sehingga menjadi pupuk yang mengandung kalsium tinggi yang dibutuhkan oleh tanaman. Caranya yaitu hancurkan cangkang sampai menjadi beberapa potongan kecil, lalu taburkan di area yang akan di tanami. 

Cangkang Telur Sebagai Pupuk Alami
Cangkang telur mengandung berbagai macam jenis mineral. Anda bisa menggunakan cangkang telur untuk menyuburkan tanah, caranya adalah :

• Hancurkan cangkang telur hingga menjadi lebih lembut
• Masukkan cangkang telur ke dalam pot-pot kemudian tutupi dengan tanah
• Tanaman seperti buah, sayuran atau bunga bisa menjadi sangat subur.

Pestisida organik
Dalam memasak, tentunya kita ingin menghasilkan makanan yang higienis dan aman untuk kesehatan. Dan tak banyak pula orang yang berulang-ulang kali mencuci sayuran dan buah-buahan dengan menggunakan air.

Nah, ternyata kulit telur punya khasiat nih untuk membersihkan sayur dan buahan-buahan, selain itu sayur dan buah-buahan tersebut tidak akan rusak, karena kulit telur mampu mengusir hama, seperti siput, lalat atau ulat.

Makanan hewan
Kulit telur yang kaya akan kalsium, zat besi dan mineral, dapat kita berikan kepada hewan peliharaan kita. Mudah saja caranya, tinggal tambahkan kulit telur yang sudah dihancurkan dengan halus, lalu dicampurkan kedalam makanan hewan peliharaan kita. Justru dengan mencampurkan kulit telur dalam makanan hewan, dapat memberikan tambahan nutrisi yang dibutuhkan oleh hewan.

Cangkang Telur untuk Makanan Unggas
Bubuk cangkang telur ternyata juga bisa menjadi alternatif sebagai pakan unggas. Burung, ayam maupun bebek akan lebih sehat dengan pemberian pakan dari bubuk cangkang telur. Anda bisa mencampur bubuk cangkang telur dengan jenis pakan yang lain. Kalsium akan menjadi nutrisi yang baik untuk pertumbuhan unggas.

Membersihkan peralatan dapur
Selain menggunakan air dan sabun, yang dimana seperi biasa kita lakukan untuk membersihkan peralatan kita, ternyata ada cara lain untuk membersihkannya, yaitu dengan mencampurkan kulit telur yang dilumatkan dengan cuka. Dalam hal ini, merupakan sebagai pengganti sponge atau scrub untuk membersihkan peralatan dapur.

Membersihkan Tempat Memasak
Tempat memasak seperti panci sering menjadi kotor karena bekas memasak makanan yang sulit untuk dihilangkan. Untuk menghancurkan kerak dan lapisan bekas makanan maka andabisa menggunakan manfaat cangkang telur, caranya :

• Campur bubuk cangkang telur dengan sedikit air dan sabun pencuci
• Gunakan campuran ini untuk menggosok bagian noda panci yang sulit untuk dihilangkan.

Perawatan kulit
Khasiat lain dari kulit telur adalah keampuhannya melawan penuaan dini dan membuat kulit bersinar. Caranya, haluskan cangkang telur dan campur dengan putih telur. Oleskan campuran tersebut pada wajah dan biarkan sampai kering. Setelah 5 sampai 10 (sampai kering), bilaslah dengan air dingin untuk mendapatkan wajah yang bercahaya dan kulit wajah yang lentur.

Masker Wajah
Ini dia yang banyak digunakan oleh para ladies untuk tampil cantik. Cangkang telur digunakan untuk masker wajah agar kulit wajah menjadi kencang. Caranya yaitu haluskan cangkang kemudian campur dengan putih telur, lalu oles ke wajah, tunggu sampai kering, kemudian bilas sampai bersih.

Melembutkan Kulit Wajah
Anda juga bisa memakai bubuk cangkang telur menjadi masker. Efek dari cangkang telur akan membentuk lapisan yang lebih lembut pada kulit wajah. Caranya adalah :

• Larutkan bubuk cangkang telur dengan sedikit putih telur yang masih segar
• Gunakan pada bagian wajah hingga terasa ketat dan kering pada wajah
• Bersihkan dengan handuk yang sudah direndam dalam air hangat

Kulit akan tampak lebih lembut setelah melakukan perawatan aktif selama tiga kali dalam seminggu. Tapi cara ini sangat dilarang untuk kulit wajah yang sedang berjerawat.

Mengatasi Kulit Terkena Iritasi
Caranya yaitu masukkan cangkang telur ke dalam wadah atau tempat yang berisi cuka sari apel, kemudian rendam beberapa hari, setelah itu oleskan pada kulit sobat yang terkena iritasi.

Mengobati Gatal-Gatal
Gatal kulit karena iritasi sering menyebabkan ruam kemerahan pada kulit. Untuk menghilangkan iritasi caranya dengan :

• Merendam cangkang telur yang sudah dibersihkan
• Rendam dalam larutan yang bersifat asam selama beberapa jam
• Setelah itu gunakan air rendaman itu untuk menyembuhkan gatal-gatal
• Anda bisa mengoleskan atau mengompresnya

Obat gatal
Masukkan kulit telur dalam botol cuka sari apel. Diamkan campuran selama 2 hari. Gunakan campuran terhadap iritasi kulit dan gatal-gatal.

Mengurangi rasa pahit pada kopi
Selera orang dalam meminum kopi tentu berbeda, ada yang suka kopi dengan rasa yang pahit, adapula yang menyukai kopi yang rasanya manis. Namun, banyak kendala bagi orang-orang yang menyukai kopi manis adalah mereka ingin menghindari gula, untuk kesehatan mereka.

Nah, kembali lagi, kulit telur mempunyai aksi yang cukup unik disini. Selain gula, kita dapat menggunakan alternatif lain yaitu dengan menggunakan kulit telur yang sudah dihaluskan ke dalam gelas. Masukkan bubuk kopi kemudian baru diseduh. Hal ini sama sekali tidak akan merusak rasa atau aroma kopi, tapi akan mengurangi rasa pahitnya.


How to make egg shell fertiliser powder

Monday, August 10, 2015

KURSUS TERKINI


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM 

Kursus terkini daripada kami di Nasyierah Herbal Beautycare 

kami akan berada di Perlis pula

22hb Ogos 2015 


untuk mendaftar boleh hubungi kolej komuniti Arau Perlis 

014 2550708