Monday, July 21, 2014

LIP BALM & LIP SCRUB


ASSALAMUALAIKUM WBT..

Syukur Alhamdulillah..

Bertemu di bulan yang mulia ini, tergerak nak berkongsi sedikit tentang aktiviti terbaru kami di Nashierah Herbal Beautycare. Setelah hampir setahun bergabung dengan Akademi kecantikan Azalea membantu peserta peserta akademi membuat produk-produk kecantikan mereka sendiri. Sambil belajar sebenarnya kami juga menimba ilmu yang mana peserta juga berkongsi ilmu dengan kami kerana bukan calang-calang peserta yang datang untuk belajar dengan kami.. Terima kasih semua dan tahniah sekarang ramai yang dah ada produk sendiri malah ada yang dah menjadi business women dan business men 

Nak perkenalkan satu produk baru kami lip balm dari 5 perasa iaitu strawberry, blueberry, 7 up, apple, dan grape

Lip balm bertingkat-tingkat
Brown sugar natural lip scrub 

Brown sugar natural lip scrub + lip balm 



Sapukan pada bibir dan scrub perlahan-lahan.. biarkan 5-0 minit, cuci dengan air bersih..
Bibir akan lebih bersih, sel-sel kulit mati akan tanggal, bibir kelihatan lebih segar, kemerahan dan cantik
Berkesan untuk bibir yang kehitaman akibat pemakaian gincu yang bahaya sebelum ini. Ramai yang selalu merungut bibir tak cantik, agak pucat dan kelihatan agak hitam tapi ramai yang tak cuba merawatnya. 

Bibir seperti juga kulit muka yang perlu di cuci, ton dan melembab yang selalu kita abaikan. Sekali sekala perlu juga scrub untuk membuang sel-sel kulit mati. Di sinilah peranan lip scrub. 


Benefits of Sugar:

  • Has glycolic acid which helps remove dead skin
  • It does not clog pores.
  • Sugar helps in eliminating blemishes.
  • Sugar restores skin’s moisture balance.
 Benefits of Olive Oil:
  • Has Vitamin E which is a great moisturizer for lips
  • Adds glow to the skin
  • Coconut oil helps healing sun burn
 Boleh juga kalau nak buat sendiri.. Cuba kaedah di bawah.

Directions:

Note: Lip exfoliation works best if you do it right after you get out of the shower
1.  Grab a toothbrush, wet it with warm water, and move the bristles in circular motions on your lips as if you are brushing them.  Do this for about a minute.
2.  Mix 1/2 a teaspoon of the olive oil with 1 teaspoon of sugar into a bowl until it becomes a paste-like consistency.
3.  Massage the mixture on your lips and leave it on for about 2-3 minutes.
4.  Wipe the excess off your lips using a wet, warm towel.
5.  Apply some hydrating lip balm to your soft lips!
Repeat the above steps once (no more than twice) a week and you will love the way your lips feel. And don’t forget to drink lots of water to stay hydrated!!!
 Try it out and let me know how it works for you!




Wednesday, July 16, 2014

salam ramadan

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Ya Salam Ramadan Al- Mubarak



Mohon Maaf agak lambat mengucapkan Selamat Menyambut bulan mulia Ramadan dan Selamat berpuasa

Allahhuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar

Masih diberi Allah peluang untuk kita bertemu bulan mulia ini, mengambil peluang setiap nikmat-nikmat terdampar di bulan mulia ini..




Tuesday, June 17, 2014

Salam kesyukuran

Bismillahirrahmannirrahim

Syukur Alhamdulillah..

Happy flower with lovely smile .. :)


Saya rasa teruja syukur kerana usaha saya selama ini untuk berkongsi dengan semua orang tentang kebaikan produk homemade akhirnya dah nampak buah-buah hasilnya. Dah ramai yang bersemangat dengan produk jenama sendiri. Ramai yang mula join dan berkongsi formula dengan saya...:)

Anda boleh mula cari dalam makcik goggle...ermm

Tapi kat sini saya akan bagi link beberapa sahabat-sahabat yang dah mula serius dengan produk homemade ni. Kalau sapa-sapa nak cari produk homemade boleh link ke sini ye..

1. https://www.facebook.com/NasyierahHerbal?ref_type=bookmark

2. http://feirouzazalia.blogspot.com/2014/04/sabun-homemade-dan-scrub-homemade.html


Kalau ada sapa2 nak saya masukkan link mereka dalam blog saya boleh pm kat fbook saya..

Dulu-dulu 3-4 tahun lepas saya susah nak cari kawan-kawan yang nak berkongsi semua ni tapi sekarang alhamdulillah rasa seronok pulak.



Kami selalu berhubung dan berbincang tentang produk-produk kecantikan secara homemade.  Syer bahan-bahan aktif dan sebagainya .








Bila buat kursus-kursus pun ramai yang berminat dan itulah yang saya harapkan bila kita dah punya kesedaran untuk membuat sendiri produk. Biarlah kalau tak jual tapi sekurang-kurangnya kita tahu bahan apa yang kita gunakan untuk keluarga kita.








Lastly happy natural smile..

                                     

Tanya Dr. Azizan Osman - Episode 1

Wednesday, June 11, 2014

SENARAI PRODUK KOSMETIK YANG ANDA BOLEH BELAJAR DI AKADEMI KECANTIKAN AZALEA

Bismillahirrahmanirrahim

Ramai yang bertanya juga produk apa yang saya dan akademi boleh sediakan.  Di sini saya senaraikan mengikut kategori.

Perlu saya perjelaskan di sini di dalam membuat produk-produk ini kita perlu kenal dahulu jenis kulit dan masalah-masalah kulit sebelum membuat sesuatu produk itu. Istilah dalam kosmetik juga perlu tahu contohnya bila masa kita boleh guna untuk toner, skin freshener atau astringen. Begitu juga nama lain untuk pencuci muka seperti foaming atau cleansing milk. Pemilihan pencuci, toner dan pelembab sangat penting di sini mengikut ketegori jenis kulit.

Lagi satu pemilihan bahan-bahan aktif mengikut jenis kulit juga penting, contohnya jika seseorang berulit kering dan anda beri dia sabun cengkih yang agak mengeringkan kulit beliau, lama kelamaaan boleh menyebabkan jeragat atau pigmentasi. Bahaya sangat jika pemilihan bahan aktif tak sesuai dengan kulit.

Harap berhati-hati dan tolong cari ilmu yang cukup dahulu bila ingin membuat produk sendiri. Rujuk dahulu pada kami jika anda tak pasti.


                                    












Virgin Coconut Oil memang banyak kegunaannya.




1. Sabun
    Semua jenis sabun jenis glycerin/transparent
    Biasanya 1 hari 5 jenis sabun.

2. Skincare
    Day cream, Night cream, Moisturizer, Toner, Facial Scrub, Massage cream, Serum, Mask, Foaming
    Cleanser, Cleansing Milk
   Ia sangat penting  di sini perlu kenal jenis-jenis kulit dahulu seperti kulit berminyak , normal, kering,
   sensitif.

3. Bodycare
    Body lotion, Body butter cream, Massage cream, Body shampoo, Body Scrub,

4. Haircare
    Hair Shampoo, Conditioner rinse off, Conditioner leave on, Hair Serum, Hair Tonic, Hair mask

5. Spa Products
    Massage cream, Massage Oil, Lulur( scrub) powder, Lulur ( Cream), Garam Mandian & rendaman kaki, Herba Resdung,
Pemilihan bahan-bahan aktif semulajadi  juga penting 
Coco Mask 




Wednesday, April 9, 2014

BENGKEL SABUN DAN BODYCARE DI SHAH ALAM


Syukur Alhamdulillah...

Bengkel Homemade produk kosmetik yang diadakan di Shah Alam pada 29 & 30h March 2014 baru-baru ni mendapat sambutan yang sangat baik dan semua peserta berpuashati. Kecoh jadinya bila semua peserta boleh buat praktikal dalam kelas, hasilnya kerja mereka sangat baik walaupun first time buat. PAntang tengok saya ambil barang di meja depan tu  semua cepat-cepat ke dapan nak tengok takut tertinggal apa yang saya nak ajar, 

Semua peserta sporting, A++ saya bagi untuk semua peserta. Cepat dapat apa yang di ajar dan sekarang daha ada yang mula buat merketing, buat page , facebook baru la semata-mata untuk bisnes.. Alhamdulillah syukur bertambah lagi usahawan Melayu kita.

Nak join boleh pm di  https://www.facebook.com/groups/akademikecantikanazalea/

Dalam bengkel ni peserta di ajar membuat beberapa jenis sabun daripada Bahan Asas Sabun Glycerin dan juga untuk doorgift ( flower petal potpouri) dan loofah soap untuk hari pertama

Pada hari kedua pula peserta di ajar membuat body scrub aromaterapi daripada garam, body butter cream dan facial mist.

Satu lagi sesi penting dalam bengkel ini , peserta AKA akan di bantu bagaimana nak marketkan produk, branding, labeling serta info tentang  KKM, HALAL dan GMP.


Jom tengok gambar-gambar peserta ye..

               



Kusyuk ni.. buat sabun berlapis-lapis jugak.. 
Hasilnya, pada hari pertama 

Scrub Garam Aromaterapi, berwarna-warni
Mewakili Negeri Sabah, ada 2 orang



Dengan hasil masing-masing
Ada sijil lagi..


Body butter cream & Body scrub aromaterapi ( berlapis-lapis jadinya)
Sedang kacau cream la tu... dah jadi pun..


Cikgu Wan dalam sessi branding, labeling & marketing)
Bila nampak saya kat depan semua terus ke depan, tinggal meja sendiri...tu yang best, semangat sungguh 


Peserta dengan produk masing-masing


Partner saya (tudung pink tu) merangkap pengurus ( Akademi Kecantikan Azalea) yang banyak berkorban masa melayan peserta dan menjawab soalan-soalan di dalam facebook demi Akademi ini. 




Antara testimoni-testimoni peserta bengkel AKA







Tuesday, March 25, 2014

Akademi Kecantikan Azalea..


Assalamualaikum..

Terlebih dahulu saya mohon ribuan maaf sebab agak lama tidak mencoretkan sebarang artikel di dalam blog ini. Keadaan agak sibuk dengan kursus-kursus untuk menimba ilmu dan juga kursus-kursus yang saya buat bersama Nashierah Herbal Beautycare..

Di sini juga ingin saya maklumkan sekarang saya telah bekerjasama dengan  Akademi Kecantikan Azalea : 
http://akademiazalea.com/about-us/.. mengatur road tour seluruh Malaysia membuka peluang semua pengusaha kosmetik untuk mempelajari cara membuat produk-produk..

Antara produk- produknya

1. Sabun glycerin/transparent
2. Skincare ( cream, toner, moisturiser)
3. Bodycare ( body scrub, shower cream, lotion, body butter)
4. Haircare
5. Spa products

Untuk yang berminat boleh contact saya sendiri, pm, sms, whatsapp atau hubungi Akademi...

Alhamdulillah bermula 29-30hb March di Shah Alam, Terengganu akan di beritahu tarikhnya yg terdekat..

Tujuan saya membuat kursus-kursus atau bengkel-bengkel ini adalah sebagai cara untuk menyebarkan ilmu Allah dan juga memperkenalkan kepada semua tentang produk-produk semulajadi yang kita boleh buat sendiri sebenarnya. Tak perlu membeli produk yang mahal-mahal tapi merosakkan kulit yang memang dah cantik Allah bagi pada kita. 






Seminar di USM

Bersama Prof Yeap ALumni Sains Kimia USM

Seminar di USM

Selain daripada perseorangan/ individu yang datang belajar dengan saya seperti dari Sabah, Sarawak, Johor, KL saya  juga mengadakan beberapa bengkel sekitar Negeri Kedah seperti di sekolah-sekolah. Bagi yang datang secara individu tak dapat saya tunjukkan gambar di sini kerana masing-masing nak jaga brand sendiri dan saya amat menghormati pelanggan-pelanggan saya.

Bengkel  Sabun doorgift sehari di Sekolah Menengah Kebangsaan Cina Keat Hwa, Alor Setar


sabun limau purut
Masker daripada coklat..
sabun Rose
sabun susu kambing
 
masker dari bahan herba