Ingin tahu aktiviti kami ...

Ingin tahu aktiviti kami,

kat mana kami mengajar

Info dapatkan di sini , taip link di bawah :

https://www.facebook.com/NasyierahHerbal

https://www.facebook.com/FitraSolusiCentre

https://www.facebook.com/homemadefacesoap Zash Beauty


Friday, July 17, 2015

AMALAN PEMAKANAN SIHAT DI HARI RAYA

Bismillahirrahmanirrahim

Selamat Hari Raya 

Sebenarnya nak cerita tentang amal pemakanan sihat di hari raya ni .. saya pun terbabas juga ...hihihi
Tapi nak cerita juga sebab baru-baru ni saya ada sedikit pengalaman dalam kaedah menurunkan berat badan. 

Sebelum ni saya banyak diperkenalkan dengan pelbagai produk untuk menurunkan berat badan tapi saya kurang berminat  sebab saya agak malas.. 

Bila berat badan saya mencecah hampir 70 kg saya cuba satu kaedah yang saya buat sendiri tanpa perlu makan suplimen apa-apa.. Nak tau tak ?

Macam ni  nak cerita saya cuba buat sendiri , saya hanya makan breakfast yanga agak berat, so kadang-kadang saya makan nasi , so tengahari saya makan apa-apa je .. kadang-kadang buah atau biskut je.. Bila petang makan agak berat macam bihun sup atau makanan berkuah seperti tomyam, dalam pukul 6-7 pm.. Bila malam kalau lapar cuma biskut kering cicah milo panas 3-5 keping .. 

Ada kadang-kadang tu saya berpuasa ..memang bagus puasa seminggu 2 kali isnin & khamis , Alhamdulillah berat saya berkurang dalam 2 bulan sekarang 65 kg..

Baru-baru ni kita puasa pulak 1 bulan , saya cuma makan berbuka dengan sup atau makanan berkuah, Dekat nak tidur saya makan nasi sedikit, lebihkan protein seperti ikan bakar dan ayam bakar dalam pukul 11 pm.Saya minum air kosong sebelum tidur dan akan suplimen saya buat sendiri .. Kapsul 1 biji campuran kolagen, glutathione, vitamin c dan pearl powder . Bila sahur pukul 4.30 am saya bangun minum air kosong dan makan 1 kapsul sekali lagi .. makan kurma sebiji..

Alhamdulillah erat saya sekarang 60kg.. seronoknya ..hihihi

3 bulan saya turun 10 kg ...

Saya akan teruskan lagi untuk dapat berat antara 50-55kg..kerana ketinggian saya yang agak rendah..saya tak boleh besar sangat ke sisi...:) 

Ada yang nak buat macam saya ke ?


ni la produk saya beauty skinz

Apa yang dapat saya kongsikan bersama di sini ialah walau macammana sekali pun ubat-ubat kurus di pasaran perlu hati-hati, ada banyak bahaya daripada kebaikan , perlu perhatikan dulu kandungannya ye.. 

Jangan mudah terpengaruh dengan iklan-iklan di pasaran , ( jangan marah je penjual produk slimming- saya cuma ingat- mengingati) 

Komintmen kita untuk mengurangkan berat badan secara sihat , kena sentiasa berterusan , jaga pemakanan , pilih pemakanan yang sihat. Kurangkan karbohidrat seperti nasi, mee dan bihun, makan sedikit2 dan lebih kerap. lebihkan protein sebab protein agak lama untuk di hadamkan seperti ikan, ayam dan daging .

Semak piramid pemakanan kita, karbohidrat itu apa , protein tu apa, lemak & minyak tu apa...
Untuk mengurangkan berat badan perlu kurangkan karbohidrat.. betul sangat-sangat , bila saya kurangkan karbhidrat dalam pemakanan harian saya memang saya puas hati , berat badan berkurang. Ini kerana karbohidrat bila berlebihan akan menjadi lemak dan lemak tersimpan di dalam badan...huhuhu

Lebihkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang banyak serat serta protein untuk mengurangkan rasa lapar. Memang agak berat jika berat badan agak berlebihan untuk ubah rutin biasa kita.


Sabda Nabi kita , makan bila lapar dan berhenti sebelum kenyang. amalkan ye 

Satu lagi yang saya dapat daripada rutin seharian pemakanan saya , kita perlu banyak minum air kosong sebab hanya air kosong yang dapat membantu mencuci buah pinggang kita dengan segala makanan berat seharian, boleh cuba bila kita minum air kosong banyak , kita kencing kerap tapi air kencing kita lebih jernih dan tak berbau, tapi jik akita kurang minum air, air kencing akan kuning dan pekat .Kesian buah pinggang terpaksa tapis lebih teruk sebab tak cukup air nak filter 
.









Warna Warni Aidilfitri (Original Video)



bismillahirrahmanirrahim

ASSALAMUALAIKUM


Agak lama saya tak coret2 dalam blog ni ...

maaf agak  busy dengan kedai yang baru di buka

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

MAAF ZAHIR BATIN

JOM DENGAR LAGU RAYA DULU ...

saya hadiahkan untuk semua sahabat2 ...


Nanti kita sambung semula dengan sharing2 ye ..




Monday, May 25, 2015

TIPS UNTUK SUNBURN

. Bismilahirrahmanirrahim

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Pertama2 kali nak minta maaf sebab lama tak syer ilmu kat sini, maklum la agak busy dengan SPA dekat Fitra Solusi Centre dan KIlang kecil dan comel saya dekat Zash Beauty . Banyak sangat kerja perlu diselesaikan .

Malam ni rasa nak coret2 la pulak dalan blog ni tentang tip-tip jika mua jadi sunburn atau terbakar panas. Cuaca yang tak menentu , kejap panas terik, kejap hujan buatkan kulit kita tak berapa stabil jugak kan..

Terutamanya budak-budak sekolah, kesian tengok kulit muka diorang, dah berbekas dengan tudung sekolah tu. 

KIta banyak diperkenalkan dengan pelbagai produk kononnya boleh kurangkan sunburn la, ada spf la, macam-macam la yang diorang janjikan dengan produk diorang

Saya nak syer kat sini kaedah semulajadi je..insyaallah tak bahaya , guna pun bahan2 semulajadi

1. Campur oat +susu + lemon jus.. tempek je kat muka yang kena burn tu 

2. Aloe vera , ambil je gel dia tu , buang kulit ye dan basuh sebab getah yang kuning2 tu boleh gatal2 kulit . Sapu je kat muka  biar kering sendiri..

3. Boleh juga blend kentang , pastu campur tepung jagung , tempek la kat muka ye , biar 10-15 minit , cuci dengan air bersih

4. Kalu nak produk Zash boleh je , kami ada soothing night mask , boleh sapu je , nak basuh muak pun boleh, tak nak basuh , esok pagi baru basuh pun boleh ... :) 

5. Satu lagi Gold + kolagen mask - juga boleh kurangkan sunburn

Sun burn adalah disebabkan kulit keluarkan sel-sel melanin iaitu sel yang memberi warna pada kulit bagi menghalang kulit yang pedih akibat terdedah teruk pada matahari.. Bila sel melanin keluar , kulit akan lebih gelap, ini adalah cara semulajadi kulit di jaga .

Pemakaian produk pencuci atau toner yang kuat kandungan kimia  akan membahaya atau memburukkan lagi keadaan. Rawatan sebelum adalah denga memakai produk penghalang matahari atau cream yang ada SPF ( Sun Protection FactoR).. 

Jika dah jadi , cuba rawat dengan mask atai toner air mawar. Mask akan memperbaiki semula sel-sel kulit secara semulajadi , memberikan vitamin dan mineral kepada kulit 
Insyaallah .. boleh cuba dulu 


Yang Purple tu Soothing night mask , yang pink Facial Scrub  


Gold + collagen Mask 
 
























        












KELAS BELAJAR BUAT PRODUK KOSMETIK (SABUN & BODYCARE)

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Nasyierah Herbal Beautycare akan mengadakan satu lagi kelas  dalam masa cuti sekolah ni

Bertempat di : Sungai Buloh (10-4 petang )

6hb Jun 2015 - Kursus sabun transparent 5 jenis
                         RM350

7hb Jun 2015 - Kursus produk bodycare 4 jenis produk
                         RM800
                         ( Lotion, shower Gel, body scrub & aromaterapi massage oil )

Alamat : No 6-1, Jalan BRP1/6, Bukit Rahman Putra , 4700 Sg Buloh , Selangor







Saturday, May 9, 2015

PAKEJ RAWATAN DI FITRA SOLUSI CENTRE

Bismillah

Selain daripada Zash Beauty Sdn, Bhd ..

Saya ada satu lagi anak syarikat ..:)

Fitra Solusi Centre , Beauty centre yang menyediakan rawatan2 untuk memanjakan diri di Alor Setar,

Untuk yang berminat sempena Hari IBu , Jika ada sapa2 di Alor Setar nak bgi hadiah untuk ibu tersayang 

boleh je ke Beauty centre kami 

di No 3100, Taman PKNK, Alor SetarKedah , dekat dengan MAsjid Bukhari 

Sila2 ..boleh pm atau whatsapp nombor di bawah








Insyaallah , kami menggunakan bahan2 semulajadi yang kami sediakan sendiri 

Tanpa bahan kimia bahaya, 





Aktiviti minggu ini ...Zash Beauty

Bismillah

Syukur, syukur Ya Allah

Aktiviti bersama Zash Beauty agak sibuk minggu ini

4 hari di Karnival Usahawan Malaysia Thailand  di taman JUbli Emas

Pamer sabun-sabun unik , ramai yang agak hairan ... Ada yang kata puding, ada yang kata macam jelly

Apa pun kami rasa happy dengan penerimaan tetamu-tetamu di booth kami

teruja dengan sabun-sabun yang cantik2..


             

Juga dengan rawatan kuku blink2 .

kami buka cantikkan kuku dengan kilatkan je, kami juga buang sel-sel mati yang perlu di buang tapi kita tak pernah buang sebelum ini.

Sambutan amat baik .. Alhamdulillah







Ada yang kenal tak?
express manicure 

Yang paling best dapat lucky draw untuk booth ..Thanka a lot untuk pihak penganjur ..Dapat tiket ke Beijing 





Semalam berlangsung pula Seminar TCM ( Traditional & Complimentary Medicine ) di Hotel Seri Malaysia Perlis, anjuran bersama Mara Negeri Perlis dan North Spa.. 

Booth Zash Beauty .. Juga memperkenalkan sabun homemade dan rawatan manicure express bersama usahawan2 Spa dan perubatan tradisional 







Berminat untuk produk jenama sendiri , boleh pm/whatsapp ..kami boleh buat untuk anda ..INsyaallah 

Sunday, March 29, 2015

Kerjaya saya 2015

Bismillahirrahmanirrahim

Syukur Alhamdulillah dah hampir 5 tahun saya memulakan peniagaan ini, berbagai pengalaman suka dan duka saya harungi..

Bermula dari ZERO  saya memulakan kerjaya saya sebagai bisneswomen sepenuh masa iaitu bermula November  2011, dengan nekad ingin memulakan hidup baru.

Merangkak-rangkak saya naik sedikit demi sedikit, banyak dugaan saya harungi dan Alhamdulillah sekarang saya mempunyai beberapa syarikat saya sendiri

1. Nasyierah Herbal Beautycare - membekalkan bahan mentah dan produk siap kosmetik
2. Fitra Solusi Centre - My lovely spa
3. Zash Beauty - Kedai kecil merangkap kilang

Alhamdulillah Allah bagi jalan yang agak mudah tetapi saya tak boleh leka dengan semua ini..

Agak lama tak update blog ni sebab agak sibuk dengan baby project ..Zash Beauty

Bermula dengan di rumah saya buat kecil-kecilan membuat produk sendiri , kemudian bergabung dengan seorang kawan membuka spa Fitra Solusi Cenre di Taman PKNK , Alor Setar Kedah
dan sekarang membuka kedai kecil Zash beauty sebagai kedai serta kilang kecil memproses  produk

















Dah besar sikit Nasyierah Herbal Beautycare , wujud pula Fitra Solusi Centre 




 Sekarang Zash Beauty





 Saya juga adakan kelas bagi yang berminat membuat produk sendiri , alhamdulllah ramai yang berjaya keluarkan produk sendiri .Seronok berkongsi ilmu





Insyaallah dalam proses untuk menjadikan kilang kecil kami bertaraf GMP ... untuk membantu pengusaha-pengusaha kosmetik mendapat pengiktirafan produk masing-masing