Ingin tahu aktiviti kami ...

Ingin tahu aktiviti kami,

kat mana kami mengajar

Info dapatkan di sini , taip link di bawah :

https://www.facebook.com/NasyierahHerbal

https://www.facebook.com/FitraSolusiCentre

https://www.facebook.com/homemadefacesoap Zash Beauty


Monday, May 25, 2015

TIPS UNTUK SUNBURN

. Bismilahirrahmanirrahim

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Pertama2 kali nak minta maaf sebab lama tak syer ilmu kat sini, maklum la agak busy dengan SPA dekat Fitra Solusi Centre dan KIlang kecil dan comel saya dekat Zash Beauty . Banyak sangat kerja perlu diselesaikan .

Malam ni rasa nak coret2 la pulak dalan blog ni tentang tip-tip jika mua jadi sunburn atau terbakar panas. Cuaca yang tak menentu , kejap panas terik, kejap hujan buatkan kulit kita tak berapa stabil jugak kan..

Terutamanya budak-budak sekolah, kesian tengok kulit muka diorang, dah berbekas dengan tudung sekolah tu. 

KIta banyak diperkenalkan dengan pelbagai produk kononnya boleh kurangkan sunburn la, ada spf la, macam-macam la yang diorang janjikan dengan produk diorang

Saya nak syer kat sini kaedah semulajadi je..insyaallah tak bahaya , guna pun bahan2 semulajadi

1. Campur oat +susu + lemon jus.. tempek je kat muka yang kena burn tu 

2. Aloe vera , ambil je gel dia tu , buang kulit ye dan basuh sebab getah yang kuning2 tu boleh gatal2 kulit . Sapu je kat muka  biar kering sendiri..

3. Boleh juga blend kentang , pastu campur tepung jagung , tempek la kat muka ye , biar 10-15 minit , cuci dengan air bersih

4. Kalu nak produk Zash boleh je , kami ada soothing night mask , boleh sapu je , nak basuh muak pun boleh, tak nak basuh , esok pagi baru basuh pun boleh ... :) 

5. Satu lagi Gold + kolagen mask - juga boleh kurangkan sunburn

Sun burn adalah disebabkan kulit keluarkan sel-sel melanin iaitu sel yang memberi warna pada kulit bagi menghalang kulit yang pedih akibat terdedah teruk pada matahari.. Bila sel melanin keluar , kulit akan lebih gelap, ini adalah cara semulajadi kulit di jaga .

Pemakaian produk pencuci atau toner yang kuat kandungan kimia  akan membahaya atau memburukkan lagi keadaan. Rawatan sebelum adalah denga memakai produk penghalang matahari atau cream yang ada SPF ( Sun Protection FactoR).. 

Jika dah jadi , cuba rawat dengan mask atai toner air mawar. Mask akan memperbaiki semula sel-sel kulit secara semulajadi , memberikan vitamin dan mineral kepada kulit 
Insyaallah .. boleh cuba dulu 


Yang Purple tu Soothing night mask , yang pink Facial Scrub  


Gold + collagen Mask 
 
























        












KELAS BELAJAR BUAT PRODUK KOSMETIK (SABUN & BODYCARE)

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Nasyierah Herbal Beautycare akan mengadakan satu lagi kelas  dalam masa cuti sekolah ni

Bertempat di : Sungai Buloh (10-4 petang )

6hb Jun 2015 - Kursus sabun transparent 5 jenis
                         RM350

7hb Jun 2015 - Kursus produk bodycare 4 jenis produk
                         RM800
                         ( Lotion, shower Gel, body scrub & aromaterapi massage oil )

Alamat : No 6-1, Jalan BRP1/6, Bukit Rahman Putra , 4700 Sg Buloh , Selangor







Saturday, May 9, 2015

PAKEJ RAWATAN DI FITRA SOLUSI CENTRE

Bismillah

Selain daripada Zash Beauty Sdn, Bhd ..

Saya ada satu lagi anak syarikat ..:)

Fitra Solusi Centre , Beauty centre yang menyediakan rawatan2 untuk memanjakan diri di Alor Setar,

Untuk yang berminat sempena Hari IBu , Jika ada sapa2 di Alor Setar nak bgi hadiah untuk ibu tersayang 

boleh je ke Beauty centre kami 

di No 3100, Taman PKNK, Alor SetarKedah , dekat dengan MAsjid Bukhari 

Sila2 ..boleh pm atau whatsapp nombor di bawah








Insyaallah , kami menggunakan bahan2 semulajadi yang kami sediakan sendiri 

Tanpa bahan kimia bahaya, 





Aktiviti minggu ini ...Zash Beauty

Bismillah

Syukur, syukur Ya Allah

Aktiviti bersama Zash Beauty agak sibuk minggu ini

4 hari di Karnival Usahawan Malaysia Thailand  di taman JUbli Emas

Pamer sabun-sabun unik , ramai yang agak hairan ... Ada yang kata puding, ada yang kata macam jelly

Apa pun kami rasa happy dengan penerimaan tetamu-tetamu di booth kami

teruja dengan sabun-sabun yang cantik2..


             

Juga dengan rawatan kuku blink2 .

kami buka cantikkan kuku dengan kilatkan je, kami juga buang sel-sel mati yang perlu di buang tapi kita tak pernah buang sebelum ini.

Sambutan amat baik .. Alhamdulillah







Ada yang kenal tak?
express manicure 

Yang paling best dapat lucky draw untuk booth ..Thanka a lot untuk pihak penganjur ..Dapat tiket ke Beijing 





Semalam berlangsung pula Seminar TCM ( Traditional & Complimentary Medicine ) di Hotel Seri Malaysia Perlis, anjuran bersama Mara Negeri Perlis dan North Spa.. 

Booth Zash Beauty .. Juga memperkenalkan sabun homemade dan rawatan manicure express bersama usahawan2 Spa dan perubatan tradisional 







Berminat untuk produk jenama sendiri , boleh pm/whatsapp ..kami boleh buat untuk anda ..INsyaallah 

Sunday, March 29, 2015

Kerjaya saya 2015

Bismillahirrahmanirrahim

Syukur Alhamdulillah dah hampir 5 tahun saya memulakan peniagaan ini, berbagai pengalaman suka dan duka saya harungi..

Bermula dari ZERO  saya memulakan kerjaya saya sebagai bisneswomen sepenuh masa iaitu bermula November  2011, dengan nekad ingin memulakan hidup baru.

Merangkak-rangkak saya naik sedikit demi sedikit, banyak dugaan saya harungi dan Alhamdulillah sekarang saya mempunyai beberapa syarikat saya sendiri

1. Nasyierah Herbal Beautycare - membekalkan bahan mentah dan produk siap kosmetik
2. Fitra Solusi Centre - My lovely spa
3. Zash Beauty - Kedai kecil merangkap kilang

Alhamdulillah Allah bagi jalan yang agak mudah tetapi saya tak boleh leka dengan semua ini..

Agak lama tak update blog ni sebab agak sibuk dengan baby project ..Zash Beauty

Bermula dengan di rumah saya buat kecil-kecilan membuat produk sendiri , kemudian bergabung dengan seorang kawan membuka spa Fitra Solusi Cenre di Taman PKNK , Alor Setar Kedah
dan sekarang membuka kedai kecil Zash beauty sebagai kedai serta kilang kecil memproses  produk

















Dah besar sikit Nasyierah Herbal Beautycare , wujud pula Fitra Solusi Centre 




 Sekarang Zash Beauty





 Saya juga adakan kelas bagi yang berminat membuat produk sendiri , alhamdulllah ramai yang berjaya keluarkan produk sendiri .Seronok berkongsi ilmu





Insyaallah dalam proses untuk menjadikan kilang kecil kami bertaraf GMP ... untuk membantu pengusaha-pengusaha kosmetik mendapat pengiktirafan produk masing-masing 




Monday, March 16, 2015

Apakah SPA...



Bismillahirrahmanirrahim


Perkataan  "SPA" adalah singkatan dari: 
  • Bahasa Latin: Solus Per Aqua ( Solus = perawatan, per = dengan, aqua = air )
  • SPA juga merupakan nama sebuah kota kecil di Belgia yang memiliki sumber mata air mineral yang berkhasiat untuk perawatan dan kesehatan tubuh dengan cara mandi berendam.


SPa ialah suatu tempat dimana kita untuk merehatkan tubuh dan fikiran menjadi segar, kembali bertenaga serta membangkitkan suasana hati yang riang gembira menggunakan air atau AQUA  dan bahan-bahan semulajadi
Spa sendiri merupakan suatu rangkaian perawatan yang terdiri dari terapi untuk  seluruh badan seperti urutan, lulur/body scrub, masker pemutih, terapi muzik, aromatherapy, mandi susu/mandi aromatherapy serta minuman teh herba yang panas menyegarkan.


Proses spa memakan waktu kurang lebih satu setengah sampai dua jam. Pelengkap spa, juga tersedia perawatan hair spa (creambath plus), pedicure menicure, facial, pelangsingan tubuh, pengencangan payudara, pelurusan rambut dan lainnya.
Manfaat spa antara lain menghaluskan, mengencangkan, memutihkan dan memberi nutrisi pada kulit, mengendurkan ketegangan otot, detoksifikasi tubuh untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh, menghilangkan kecemasan, kemarahan dan depresi, mencegah alergi, tanda-tanda diabetes.
Jenis-jenis urutan secara semulajadi 
Swedish massage 

Hot stone therapy

Bamboo massage 

Traditional Malay Massage 
Selanjutnya migrain dan asma, menurunkan tekanan darah tinggi dan hipertensi, mengurangi insomnia, stres dan kelelahan, mengembalikan keseimbangan alami tubuh, mencapai kebahagiaan, percaya diri dan kreativitas serta memperlambat proses penuaan.
Di hampir setiap peradaban dan belahan bumi pasti ada kebiasaan mandi berendam dan perawatan menggunakan air. Kegiatan perawatan menyegarkan tubuh dengan cara mandi berendam ini sudah dimulai sejak ribuan tahun lalu. Yang sangat terkenal misalnya, dari masa peradaban jaman Mesir Kuno, dengan adanya kebiasan raja dan ratu mandi berendam di air bunga, rempah hingga mandi susu ala Ratu Cleapatra. 

Di Eropah, SPA biasanya dihubungkan dengan perawatan menggunakan air mineral dari sumber mata air alami. Banyak negara Eropah yang memiliki pusat perawatan menggunakan air mineral dan dikenal dengan SPA. Sebut saja misalnya di Turki, terkenal dengan nama Turkish Bath. Di Jerman dikenal dengan nama "Kurhaus".

Di Asia, berbagai bangsa dan budaya memiliki ritual dan tatacara mandi, mulai dari China, Jepun hingga Indonesia. Di Jawa, kaum bangsawan dan Raja-Ratu memiliki tradisi mandi berendam bunga dan rempah. Mereka percaya pada ungkapan Jawa Kuno "Rupa Sampat Wahya Bhiantara" yakni : keseimbangan antara yang nampak oleh mata dan yang terletak di dalam jiwa serta pikiran. 

Sejak beberapa tahun terakhir, perawatan menyegarkan badan di Spa menjadi trend dan merebak di banyak negara. Hampir setiap hotel melengkapi diri dengan fasiliti Spa yang pada prinsipnya menyediakan berbagai perawatan holistik secara natural yang dikemas untuk merehat dan menyamankan tetamu. Jadi, SPA adalah suatu tempat perawatan alternatif yang menawarkan berbagai jenis perawatan untuk menyeimbangkan kehidupan manusia dari 3 dimensi ( tubuh, pikiran, perasaan ) melalui enam pancaindera ( mata, hidung, telinga, lidah, kulit, otot )





Sunday, March 8, 2015

Modul Sabun transparent


Bismillah

Modul Sabun transparent - RM350 /orang  

Modul ini di reka untuk sesiapa yang ingin belajar membuat sabun sendiri di rumah sama ada sebagai hobi atau ingin menambah pendapatan..

Kami juga membantu dari segi membekalkan bahan mentah.


Antara bahan-bahan

1. 1 kg sabun base
2. 2 pewarna 10 ml
3. 2 pewangi 10 ml
4. Acuan 35 g - 15 pcs
5. Acuan plastic bunga rose - 1 pcs
6. Modul cara buat sabun untuk 5 jenis sabun

sabun base 

pewarna 

pewangi 



Antara jenis-jenis sabun yang disediakan
1. Sabun marine kolagen  transparent
2. Sabun Tea Tree Opaque 
3. Sabun scrub
4. Sabun Loofah 
5. Sabun kelopak bunga (doorgift)