Sunday, April 23, 2017

JENIS-JENIS SABUN DAN CARA BUAT .. (BAB 2)

Assalamualaikum wbt..

KIta sambung ye , bab 2 

Cold Process Method 

Kaedah ini juga dikenali sebagai "Homemade  Soap" atau "Handmade Soap". Kat negara lain seperti Indonesia, Thailand, Australia, German, Amerika Syarikat , Italy, dan banyak negara kaedah ini amat terkenal. Kat sana ramai yang buat sendiri sabun untuk kegunaan keluarga sendiri. Kat Australia di kenali sebagai " Backyard Garden activity" . Saya sendiri belajar buat sabun ini daripada seorang chinese yang pernah belajar kat Australia ,  memang menarik sabun  jenis ini. 

Malaysia , Kaedah ini ada juga yang buat tapi masih baru. Belum di komersial lagi. 3 tahun lepas saya ke Bali dan kami melawat industri kosmetik kat sana , juga banyak sabun jenis ini kat sana 

Tapi sabun jenis ini agak cerewet nak buat dan perlu di simpan 4-6 minggu sebelum boleh digunakan.. Nak tau kenapa ????

Nanti saya cerita  😊😊😊😊😊

Kaedah ini dibahagikan kepada 2 bahagian


1. Minyak sayuran seperti olive oil, Coconut oil, Almond oil, Jojoba Oil, Sunflower oil. Mengikut kesesuaian buget juga la.

2. Lye + air  
Lye ini sejenis bahan kimia iaitu sama ada Sodium Hydroxide atau Potassium Hydroxide 


Larutan Lye ini bila di campur Minyak akan jadi sabun..Process ini di sebut Safonifikasi iaitu  Cara Buat Sabun secara tradisional . 

Dahulu masa Tingkatan 5,  ada dalam silibus mata pelajaran Sains Sekolah

Larutan ini bila di campur ,di blend sehingga sebati , kemudian di tuang di dalam acuan, di biar keras dalam masa 24 jam. Selepas 24 jam , sabun di keluarkan dari bekas dan di potong mengikut kesesuaian saiz yang kita nak.  Lye ini pH sangat tinggi iaitu pH 10 , jadi kalau kena kulit yang basah boleh melecur. Bila sabun siap pH lye masih tinggi jadi kita kena simpan selama 4-6 minggu supaya pH turun dan dapat sekitar pH kulit kita iaitu pH 6.5 .

Untuk keselamatan nak buat sabun ini perlu pakai google untuk lindungi mata, sarung tangan yang kalis air dan apron atau lab coat. Bahaya jika terkena kulit.





Inilah hasil sabun kaedah ini ' COLD PROCESS' 






Friday, April 21, 2017

Jenis-jenis sabun yang cara buat.. (BAB 1)





Assalamualaikum

Di sini saya nak cerita sikit tentang jenis-jenis sabun yang biasa kita dapati di Malaysia.

Pernah dengar ke cara memproses sabun - Ada 3 jenis

                            "Melt & Pour"

                           " Cold Process "

                           " Soap Noodless Process "



MELT & POUR

Yang biasa-biasa kita buat guna soap base daripada glycerin tu, Bahasa Malaysia "Cairkan Dan Tuang". Kaedah ini lebih mudah dan simple.

1. Potong Sabun Base kecil-kecil dan cairkan je, boleh guna 3 cara
      i. Double Boil
     ii. Microwave
    iii. Multi Cooker

2. Dah cair tambah je bahan-bahan yang kita nak tambah seperti strawbery ke, cengkih je, atau apa je, ..tapi ada sukatan tau, jangan suka-suka je tambah, nanti rosak kulit orang.

3. Tambah la pulak pewangi dan pewarna.. Nak tambah ni kena tau juga hanya kosmetik grade je boleh..Pewarna makanan boleh tapi nanti dia akan luntur warna, cerita dari pengalaman saya sendiri masa mula-mula buat sabun dulu.. Bila 2 minggu sabun warna ungu jadi jernih, hilang color. TU yang pesan guna kosmetik grade ye..

    Untuk Pewangi pulak boleh pilih yang fragrance atau essential Oil. Fragrance ni ada bau je la , tak ada fungsi apa-apa, Kalau essential oil atau Bahasa Malaysia kita sebut Minyak Pati , ada wangi dan fungsi sekali , " boleh rujuk aromaterapi " . Google la sama ye ..

4. Dah siap tambah boleh tuang dalam acuan je, biar beku boleh wrap atau bungkus , kalauyang dah ada acuan tu terus je lekat stiker                

Rupa bentuk Glycerin Soap Base 
Rose Soap 
   
Pelbagai jenis sabun daripaga glycerine base 














OK nanti kita cerita pulak tentang sabun Cold process dan Soap Noodles Process ye .. Next appoinment pulak ,

Saya nak siapkan order customer , ada permintaan miss V spray , serum untuk parut dan Day cream 
































KURSUS MEMBUAT SABUN MELT N POUR

Assalamualaikum wbt

KURSUS MEMBUAT SABUN MELT AND POUR 

Biasa dengar tak kursus ni? 

Kami di NAsyierah Chemst akan mengadakan kursus membuat sabun ini setiap minggu 

Hari   : Khamis 
Masa  : 10-3 petang
Bayaran : RM350
Belajar 5 jenis sabun , teori & praktikal 

Produk yang di buat boleh bawa balik selepas kelas 


Ekstra : Costing produk& Idea pemasaran 

    Untuk Kelas berkumpulan, miniumu 5 orang ada diskaun , boleh hubungi saya 0194208313 atau 012 5260823



Wednesday, April 19, 2017

Jenis-jenis sabun homemade anti bakteria untuk masalah jerawat

Assalamualaikum wbt

Kita sembang-sembang sikit hari ni herba-herba untuk jerawat sebab nanti kita boleh buat sabun untuk jerawat. In English we say ACNE or PIMPLE..

1. Apple Cider Vinegar / Cuka Apple

2. Cinnamon bark / Kulit Kayu manis

3. Clove / Cengkih

4. Tea Tree Oil

5. Peppermint Oil

6. Green Tea Extract

7. Tumeric / Kunyit

8. Menthol crystal

9. Bamboo Charcoal

10. Egg white

Cinnamon



Apple Cider Vinegar
Bamboo Charcoal





Menthol Crystal

Tumeric / Kunyit


Tuesday, April 18, 2017

Update Kedai Baru Nasyierah Chemst


Assalamualaikum wbt

Saya nak update Kedai Baru Kami



Hai , Saya lah Norul Asyikin , owner NAsyierah Chemst 



Kursus Sepanjang Januari - April 2017

ASsalamualaikum wbt

Salam ceria-ceria semua ye

Maaf sebab dah lama tak coret-coret dalam blog ni..
Agak sibuk dengan aktiviti kedai

Siapkan order customer, packing barang-barang, konsult customer, juga dengan kelas-kelas sabun dan produk kosmetik lain

Nak tengok ke kelas-kelas yang saya buat ..jom kita tengok kelas homemade cosmetic product untuk tahun ini dari Bulan Januari ke April 2017

Boleh tengok- tengok juga untuk sesiapa yang ingin belajar boleh whsap saya 012 5260823



Kelas 3 Januari 2017

Kelas 3Januari 2017
Kelas 4 March 2017





Kelas 2 April 2017

Kelas 8 Januari 2017

Kelas 12 March 2017

Kelas 13 March 2017

Kelas 14 March 2017


Kelas 15 Januari 2017
Kelas 21 March 2017


Kelas 23 Februari 2017

Kelas 26 March 2017

Kelas 28 Februari 2017


Kelas 30 March 2017

Kelas Lip Balm 

Thursday, January 5, 2017

Welcome 2017





WELCOME 2017 !!

Tahun yang agak mencabar untuk tahun ni.

Moga-moga tahun yang mencabar ni kita semakin kuat semangat dan tabah dengan dugaan serta cabaran 2017

Untuk tahun ini Nasyierah Chemst akan lebih FOKUS kepada

1. Kelas Membuat Produk 
2. Bekal Bahan Mentah Kosmeik 
3. Belian untuk produk pukal 

Insyaallah kami akan cuba memenuhi kehendak pelanggan sahabat2 kami dengan sebaiknya

Boleh whsap 0194208313 , 012 5260823

Pm facebook atau Fanpage Nasyierah Chemst