Wednesday, July 19, 2017

UPDATE KELAS 19HB JULY 2017


ASSALAMUALIKUM WBT

UPDATE KELAS TERKINI

25HB JULY 2017

KELAS SKINCARE

4 PRODUK , KELAS 1 HARI ,
MASA : 10-5 PETANG

1. CLEANSING MILK
2. FOAMING CLEANSER
3. FACE SCRUB CREAM
4. GLOWING FACIAL SPRAY MAKE UP

WHSAP 019 4208313
               012 5260823


Kelas membuat produk skincare & bodycare


Assalamualaikum wbt

Update terbaru kelas membuat produk kosmetik 15, 16, 17 & 18hb July 2017

KELAS 15 & 16 HB JULY 2017

kelas 15 & 16hb 





KELAS 17 & 18HB JULY 2017


Kelas 17 & 18hb




Wednesday, June 7, 2017

HALAL FEST 2017 .SUNGAI pETANI

Assalamualaikum wbt

Seminggu sebelum puasa baru-baru ni Nasyierah Chemst ada join Karnival HALAL FEST 2017 kat Sungai Petani, Alhamdulillah ramai pengunjung dan sambutan memang terbaik

Anjuran usahawan PKNK , booth kami jual produk kosmetik homemade seperti biasa

JOm tengok produk homemade kami






                           



Tuesday, June 6, 2017

Salam Ramadan

Assalamualaikum  warahmatullah


SALAM RAMADAN UNTUK SEMUA UMAT ISLAM

SELAMAT BERPUASA

SEMOGA KITA SEMUA MENDAPAT LEBIH KEBERKATAN DAN MENJADIKAN RAMADAN KALI INI RAMADAN  TERBAIK KITA





Saturday, June 3, 2017

website terbaru Nasyierah Chemst

Assalamualaikum wbt ..

Salam Ramadan Al mubarak

Selamat Berpuasa ye semua abang-abang , adik-adik dan kakak-kakak semua

Bagi memenuhi permintaan ramai yang whatsap minta senarai harga produk atau bahan-bahan kosmetik yang kami ada

kami dalam proses siapkan website terbaru kami iaity nasyierah Chemst..

https://nasyierahchemst.easy.co/

boleh je buka link ini dan anda boleh buka kat menu ada semua senarai bahan dan harga kat situ



Sunday, April 23, 2017

JENIS-JENIS SABUN DAN CARA BUAT .. (BAB 2)

Assalamualaikum wbt..

KIta sambung ye , bab 2 

Cold Process Method 

Kaedah ini juga dikenali sebagai "Homemade  Soap" atau "Handmade Soap". Kat negara lain seperti Indonesia, Thailand, Australia, German, Amerika Syarikat , Italy, dan banyak negara kaedah ini amat terkenal. Kat sana ramai yang buat sendiri sabun untuk kegunaan keluarga sendiri. Kat Australia di kenali sebagai " Backyard Garden activity" . Saya sendiri belajar buat sabun ini daripada seorang chinese yang pernah belajar kat Australia ,  memang menarik sabun  jenis ini. 

Malaysia , Kaedah ini ada juga yang buat tapi masih baru. Belum di komersial lagi. 3 tahun lepas saya ke Bali dan kami melawat industri kosmetik kat sana , juga banyak sabun jenis ini kat sana 

Tapi sabun jenis ini agak cerewet nak buat dan perlu di simpan 4-6 minggu sebelum boleh digunakan.. Nak tau kenapa ????

Nanti saya cerita  😊😊😊😊😊

Kaedah ini dibahagikan kepada 2 bahagian


1. Minyak sayuran seperti olive oil, Coconut oil, Almond oil, Jojoba Oil, Sunflower oil. Mengikut kesesuaian buget juga la.

2. Lye + air  
Lye ini sejenis bahan kimia iaitu sama ada Sodium Hydroxide atau Potassium Hydroxide 


Larutan Lye ini bila di campur Minyak akan jadi sabun..Process ini di sebut Safonifikasi iaitu  Cara Buat Sabun secara tradisional . 

Dahulu masa Tingkatan 5,  ada dalam silibus mata pelajaran Sains Sekolah

Larutan ini bila di campur ,di blend sehingga sebati , kemudian di tuang di dalam acuan, di biar keras dalam masa 24 jam. Selepas 24 jam , sabun di keluarkan dari bekas dan di potong mengikut kesesuaian saiz yang kita nak.  Lye ini pH sangat tinggi iaitu pH 10 , jadi kalau kena kulit yang basah boleh melecur. Bila sabun siap pH lye masih tinggi jadi kita kena simpan selama 4-6 minggu supaya pH turun dan dapat sekitar pH kulit kita iaitu pH 6.5 .

Untuk keselamatan nak buat sabun ini perlu pakai google untuk lindungi mata, sarung tangan yang kalis air dan apron atau lab coat. Bahaya jika terkena kulit.





Inilah hasil sabun kaedah ini ' COLD PROCESS' 






Friday, April 21, 2017

Jenis-jenis sabun yang cara buat.. (BAB 1)





Assalamualaikum

Di sini saya nak cerita sikit tentang jenis-jenis sabun yang biasa kita dapati di Malaysia.

Pernah dengar ke cara memproses sabun - Ada 3 jenis

                            "Melt & Pour"

                           " Cold Process "

                           " Soap Noodless Process "



MELT & POUR

Yang biasa-biasa kita buat guna soap base daripada glycerin tu, Bahasa Malaysia "Cairkan Dan Tuang". Kaedah ini lebih mudah dan simple.

1. Potong Sabun Base kecil-kecil dan cairkan je, boleh guna 3 cara
      i. Double Boil
     ii. Microwave
    iii. Multi Cooker

2. Dah cair tambah je bahan-bahan yang kita nak tambah seperti strawbery ke, cengkih je, atau apa je, ..tapi ada sukatan tau, jangan suka-suka je tambah, nanti rosak kulit orang.

3. Tambah la pulak pewangi dan pewarna.. Nak tambah ni kena tau juga hanya kosmetik grade je boleh..Pewarna makanan boleh tapi nanti dia akan luntur warna, cerita dari pengalaman saya sendiri masa mula-mula buat sabun dulu.. Bila 2 minggu sabun warna ungu jadi jernih, hilang color. TU yang pesan guna kosmetik grade ye..

    Untuk Pewangi pulak boleh pilih yang fragrance atau essential Oil. Fragrance ni ada bau je la , tak ada fungsi apa-apa, Kalau essential oil atau Bahasa Malaysia kita sebut Minyak Pati , ada wangi dan fungsi sekali , " boleh rujuk aromaterapi " . Google la sama ye ..

4. Dah siap tambah boleh tuang dalam acuan je, biar beku boleh wrap atau bungkus , kalauyang dah ada acuan tu terus je lekat stiker                

Rupa bentuk Glycerin Soap Base 
Rose Soap 
   
Pelbagai jenis sabun daripaga glycerine base 














OK nanti kita cerita pulak tentang sabun Cold process dan Soap Noodles Process ye .. Next appoinment pulak ,

Saya nak siapkan order customer , ada permintaan miss V spray , serum untuk parut dan Day cream 
































UPDATE KELAS 19HB JULY 2017

ASSALAMUALIKUM WBT UPDATE KELAS TERKINI 25HB JULY 2017 KELAS SKINCARE 4 PRODUK , KELAS 1 HARI , MASA : 10-5 PETANG 1. CLEANSING ...