Thursday, December 1, 2016

Kerjaya untuk cosmetic chemist

Assalamualaikum wbt

Hari ni  dah 2hb disember 2016
Tinggal 1 bulan lagi nak masuk 2017..

Tahniah untuk pelajar-pelajar SPM 2016..Dah Selesai tugas adik-adik untuk target masa depan..

Alhamdulillah

Ok..sekarang saya nak cerita tentang kerjaya yang saya pilih sekarang COSMETIC CHEMIST ..
Nak cerita sikit macam mana nak apply kerja macam ni ..Nampak best kan..
Boleh create sendiri produk , formula main campur-campur je dik..

Saya cerita ni sebab ada kwan tanya untuk anak dia .. baru lepas matrikulasi

Ok.. kita mulakan ye

Mula-mula kena ambik Sains stream untuk SPM..
Dah ada SPM , kena result kredit je.. cukup.dah ..tak.perlu straight A pun

Dah tu apply Matrik Sains Ye.. dulu zaman saya matrik ikut Universiti ..Saya dapat Matrik USM, ..pastu terus je jadi student USM

Sekarang kena ambik matrik dulu , matrik Sains ye ..
Pastu boleh ambik Degree Applied Science @ Pure Science ..make sure ambik chemistry tau a..jangan dok pi ambik fizik atau biologi pulak.
Dah nama pun nak jadi chemist..

Kalau ambik biologi kena jadi biologist la.. fizik jadi fizician...
Faham tak ?

Kena agi faham la kan..

Saya tak naa cerita yentang kerja lain , nak cerita chemist ja
Dah habis degree, apply kerja banyak sangat bidang ni...
Boleh masuk bidang kosmetik ...like me  :)
Minuman boleh
Makanan boleh
Polimer macam cat. plastik boleh
Baja boleh
Cikgu pun boleh
Pensyarah kena sabung master & phd dulu ... :)

Ok dah ye..
Pilih yang sesuai ye adik2 ...

Wednesday, November 9, 2016

Fenomena Golden Coffee Soap

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahiwabarokatuh..


Fenomena Sabun kopi Dari Thailand ..

Apa kata anda semua..

Apakah kita tak mampu nak.buat sendiri sabun.kita...

Jom kita naikkan produk kita ..apatah lagi di masa sekarang ini ekonomi.negara agak kurang stabil

Saya wujudkan sabun Golden Coffee Soap.. berat 40g




Adunan serbuk kopi tulen, kolagen, susu kambing, gold powder, scrub, 

Wangian aroma segar kopi kampung memang menyelerakan .. 

Open untuk borong juga .. 
Boleh whsap saya untuk jadi rakan kongsi bersama naikkan produk kita pula .. 

Saturday, November 5, 2016

SENARAI EKSTRAK HERBA YANG ADA ( LIST OF HERBAL EXTRACT )


Syukur Alhamdulillah ,

Di bawah Kami senaraikan ekstrak-ekstrak herba yang ada di kedai kami ...

boleh ja dapatkan ..minimum order 100g , 500g dan 1 kg  pun ookay je




EKSTRAK
1
AKAR SERAPAT
2
APRIKOT
3
BADAM
4
BARLI
5
BAWANG PUTIH
6
BELALAI GAJAH
7
BUAH ACAI BERI
8
BUAH ANGGUR
9
BUAH ANGGUR HITAM
10
BUAH ASAM JAWA
11
BUAH ASAM KEPING (GARCINIA)
12
BUAH BETIK
13
BUAH DELIMA
14
BUAH DURIAN BELANDA
15
BUAH APPLE HIJAU
16
BUAH APPLE MERAH
17
BUAH MAHAGANI ( SKYFRUIT)
18
BUAH MALBERRY
19
BUAH NAGA
20
BUAH PERIA KATAK
21
BUAH PRUNE
22
BUAH ROSELLE
23
BUAH STRAWBERY
24
BUAH TEMBIKAI
25
BUAH TIN
26
BUAH TOMATO
27
BUAH ZAITUN
28
BUNGA AROMATERAPI
29
BUNGA SAFRON
30
BUNGA TELANG
31
CARROT
32
CEKUR
33
CENGKIH
34
DAUN ASAM KEPING
35
DAUN BETIK
36
DAUN BIDARA
37
DAUN DURIAN BELANDA
38
DAUN GELENGGANG
39
DAUN KARI
40
DAUN MAMBU
41
DAUN MORINGGA

42
DAUN RERAMA HIJAU
43
DAUN RERAMA MERAH
44
DAUN TIN
45
DAUN LIMAU PURUT
46
GAJAH BERANAK
47
GALAK TUA
48
GINGKO BILOBA
49
GINGSENG
50
GOJI
51
HABATUSSAUDA
52
HALBA
53
HALBAN
54
HALIA BARA
55
HALIA BENTONG
56
HALIA BIASA
57
HEMPEDU BUMI
58
KACANG GAJUS
59
KACIP FATIMAH
60
KETUMBAR
61
KETUMPANG AIR
62
KISMIS
63
KUCING GALAK
64
KULIT KAYU MANIS
65
KULIT  MANGGIS
66
TEMU KUNYIT
67
KURMA)
68
LEMONGRAS (SERAI WANGI
69
LOBATA (PRURARIA MIRIFICA)
70
MACA
71
MADU
72
MAHKOTA DEWA
73
MANJAKANI
74
MARINE COLLAGEN
75
MAS COTEK
76
MEDANG KEMANGI
77
MENGKUDU
78
MISAI KUCING
79
PECAH BELING
80
PEGAGA
81
RANCANG BESI
82
RUMPAI LAUT
83
SAMBUNG NYAWA
84
SENNA MAKI
85
SIREH
86
STEVIA
87
BUTEA
88
TEBU GAJAH
89
TEMU LAWAK
90
TEMU MANGGA
91
TERATAI
92
TONGKAT AKI HITAM
93
TONGKAT ALI KUNING
94
TONGKAT ALI MERAH
95
UBI JAGA
96
BUAH PISANG
97
SEKECUT
98
ALOE VERA
99
GUARANA
100
MAQUI BERRY
101
RASBERRY

Thursday, November 3, 2016

Belajar jarak jauh buat sabun sendiri

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah ada sekarang kits untuk buat sabun sendiri
Anda dah boleh buat sendiri je kat rumah ...

Dalam kits ni ada
1. 1kg sabun base transparent
2. 2 botol pewangi
3. 2 botol pewarna
4. 10ml aloe vera
5. 15 pcs acuan sabun 35g
6. modul cara buat sabun

Rm110 je 

New Update

Asalamualaikum wbt

Apa khabar semua sahabat-sahabat.
Ramai yang suka sangat blog ni.. Alhamdulillah

Saya cuma nak bagitau dalam blog ni saya cuma syer info tentang bab kecantikan dan saya tak de harga setiap produk

Kalau nak tau detail boleh whsap saya.
0194208313
0125260823

Boleh juga pm.saya dalam fb dan page . :)











Wednesday, October 26, 2016

Assalamualaikum


Assalamualaikum

Saya ni Tak pandai sangat tentang blog , kira buat blog ni ikut suka hati je.. Just Nak sharing tentang ilmu kecantikan secara alami ...

Maaf Blog ni tak sempurna , tak berapa cantik sangat ..

Apa-apa berkenaan nak tau tentang harga produk atau bahan-bahna mentah yang saya ada harap boleh call/ whatsap 019 4208313 atau 012 5260823

Insyaallah whatsapp saya lebih cepat reply ..




Monday, October 10, 2016

New Product

Assalamualaikum

Saja je nak update produk kami yang terbaru..






Kelas skincare - cleanser, toner, cream & serum