Ingin tahu aktiviti kami ...

Ingin tahu aktiviti kami,

kat mana kami mengajar

Info dapatkan di sini , taip link di bawah :

https://www.facebook.com/NasyierahHerbal

https://www.facebook.com/FitraSolusiCentre

https://www.facebook.com/homemadefacesoap Zash Beauty


Sunday, March 29, 2015

Kerjaya saya 2015

Bismillahirrahmanirrahim

Syukur Alhamdulillah dah hampir 5 tahun saya memulakan peniagaan ini, berbagai pengalaman suka dan duka saya harungi..

Bermula dari ZERO  saya memulakan kerjaya saya sebagai bisneswomen sepenuh masa iaitu bermula November  2011, dengan nekad ingin memulakan hidup baru.

Merangkak-rangkak saya naik sedikit demi sedikit, banyak dugaan saya harungi dan Alhamdulillah sekarang saya mempunyai beberapa syarikat saya sendiri

1. Nasyierah Herbal Beautycare - membekalkan bahan mentah dan produk siap kosmetik
2. Fitra Solusi Centre - My lovely spa
3. Zash Beauty - Kedai kecil merangkap kilang

Alhamdulillah Allah bagi jalan yang agak mudah tetapi saya tak boleh leka dengan semua ini..

Agak lama tak update blog ni sebab agak sibuk dengan baby project ..Zash Beauty

Bermula dengan di rumah saya buat kecil-kecilan membuat produk sendiri , kemudian bergabung dengan seorang kawan membuka spa Fitra Solusi Cenre di Taman PKNK , Alor Setar Kedah
dan sekarang membuka kedai kecil Zash beauty sebagai kedai serta kilang kecil memproses  produk

















Dah besar sikit Nasyierah Herbal Beautycare , wujud pula Fitra Solusi Centre 




 Sekarang Zash Beauty





 Saya juga adakan kelas bagi yang berminat membuat produk sendiri , alhamdulllah ramai yang berjaya keluarkan produk sendiri .Seronok berkongsi ilmu





Insyaallah dalam proses untuk menjadikan kilang kecil kami bertaraf GMP ... untuk membantu pengusaha-pengusaha kosmetik mendapat pengiktirafan produk masing-masing 




Monday, March 16, 2015

Apakah SPA...



Bismillahirrahmanirrahim


Perkataan  "SPA" adalah singkatan dari: 
  • Bahasa Latin: Solus Per Aqua ( Solus = perawatan, per = dengan, aqua = air )
  • SPA juga merupakan nama sebuah kota kecil di Belgia yang memiliki sumber mata air mineral yang berkhasiat untuk perawatan dan kesehatan tubuh dengan cara mandi berendam.


SPa ialah suatu tempat dimana kita untuk merehatkan tubuh dan fikiran menjadi segar, kembali bertenaga serta membangkitkan suasana hati yang riang gembira menggunakan air atau AQUA  dan bahan-bahan semulajadi
Spa sendiri merupakan suatu rangkaian perawatan yang terdiri dari terapi untuk  seluruh badan seperti urutan, lulur/body scrub, masker pemutih, terapi muzik, aromatherapy, mandi susu/mandi aromatherapy serta minuman teh herba yang panas menyegarkan.


Proses spa memakan waktu kurang lebih satu setengah sampai dua jam. Pelengkap spa, juga tersedia perawatan hair spa (creambath plus), pedicure menicure, facial, pelangsingan tubuh, pengencangan payudara, pelurusan rambut dan lainnya.
Manfaat spa antara lain menghaluskan, mengencangkan, memutihkan dan memberi nutrisi pada kulit, mengendurkan ketegangan otot, detoksifikasi tubuh untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh, menghilangkan kecemasan, kemarahan dan depresi, mencegah alergi, tanda-tanda diabetes.
Jenis-jenis urutan secara semulajadi 
Swedish massage 

Hot stone therapy

Bamboo massage 

Traditional Malay Massage 
Selanjutnya migrain dan asma, menurunkan tekanan darah tinggi dan hipertensi, mengurangi insomnia, stres dan kelelahan, mengembalikan keseimbangan alami tubuh, mencapai kebahagiaan, percaya diri dan kreativitas serta memperlambat proses penuaan.
Di hampir setiap peradaban dan belahan bumi pasti ada kebiasaan mandi berendam dan perawatan menggunakan air. Kegiatan perawatan menyegarkan tubuh dengan cara mandi berendam ini sudah dimulai sejak ribuan tahun lalu. Yang sangat terkenal misalnya, dari masa peradaban jaman Mesir Kuno, dengan adanya kebiasan raja dan ratu mandi berendam di air bunga, rempah hingga mandi susu ala Ratu Cleapatra. 

Di Eropah, SPA biasanya dihubungkan dengan perawatan menggunakan air mineral dari sumber mata air alami. Banyak negara Eropah yang memiliki pusat perawatan menggunakan air mineral dan dikenal dengan SPA. Sebut saja misalnya di Turki, terkenal dengan nama Turkish Bath. Di Jerman dikenal dengan nama "Kurhaus".

Di Asia, berbagai bangsa dan budaya memiliki ritual dan tatacara mandi, mulai dari China, Jepun hingga Indonesia. Di Jawa, kaum bangsawan dan Raja-Ratu memiliki tradisi mandi berendam bunga dan rempah. Mereka percaya pada ungkapan Jawa Kuno "Rupa Sampat Wahya Bhiantara" yakni : keseimbangan antara yang nampak oleh mata dan yang terletak di dalam jiwa serta pikiran. 

Sejak beberapa tahun terakhir, perawatan menyegarkan badan di Spa menjadi trend dan merebak di banyak negara. Hampir setiap hotel melengkapi diri dengan fasiliti Spa yang pada prinsipnya menyediakan berbagai perawatan holistik secara natural yang dikemas untuk merehat dan menyamankan tetamu. Jadi, SPA adalah suatu tempat perawatan alternatif yang menawarkan berbagai jenis perawatan untuk menyeimbangkan kehidupan manusia dari 3 dimensi ( tubuh, pikiran, perasaan ) melalui enam pancaindera ( mata, hidung, telinga, lidah, kulit, otot )





Sunday, March 8, 2015

Modul Sabun transparent


Bismillah

Modul Sabun transparent - RM350 /orang  

Modul ini di reka untuk sesiapa yang ingin belajar membuat sabun sendiri di rumah sama ada sebagai hobi atau ingin menambah pendapatan..

Kami juga membantu dari segi membekalkan bahan mentah.


Antara bahan-bahan

1. 1 kg sabun base
2. 2 pewarna 10 ml
3. 2 pewangi 10 ml
4. Acuan 35 g - 15 pcs
5. Acuan plastic bunga rose - 1 pcs
6. Modul cara buat sabun untuk 5 jenis sabun

sabun base 

pewarna 

pewangi 



Antara jenis-jenis sabun yang disediakan
1. Sabun marine kolagen  transparent
2. Sabun Tea Tree Opaque 
3. Sabun scrub
4. Sabun Loofah 
5. Sabun kelopak bunga (doorgift)
                                   

 






homemade soap

Bismillahirrahmanirrahim

Nak tunjuk sabun-sabun homemade yang kami dah buat

Offer untuk rebranding

nak beli kilo pun boleh , nk beli sebiji2 pun  boleh

Sabun buah-buahan - kaya vitamin dan mineral semulajadi - saiz 50 g


Sabun vitamin ACE -100 g 



Lavender Soap 1kg 

Loofah Soap - scrub soap -50 gm

Sabun Susu Kambing - 1 kg 

















SABUN UNTUK DOORGIFT

CANDY SOAP
gift soap

ribbon soap
love soap





Kursus Pembuatan Produk Kosmetik dan Personal care

Bismillah
Saya akan menyediakan kursus membuat produk secara online atau pos sahaja mulai bulan April 2015
Saya sedang menyediakan modul-mudul produk beserta set trial untuk memenuhi keperluan kursus . INi kerana saya agak sibuk dengan membangunkan kilang kecik saya di Zash Beauty
Sesiapa yang berminat ingin belajar membuat produk sendiri boleh bagitau saya
Antara Modul yang saya sediakan
1. Sabun glycerin 5 jenis
2. LIp Balm
3. Lip scrub
4. Base cream
5.Base lotion
6. Shower Gel
7. Body scrub
8.Facial Scrub
9. Syampu
10. Conditioner
Dan banyak lagi ...
pm saya produk dan saya akan bagi harga modul ye...
Kalua nak belajar secara personal kena turun ke Kedah di SPa Saya Fitra Solusi Centre , Taman PKNK , Alor Setar Kedah

Saturday, March 7, 2015

Bahan mentah untuk Sabun Homemade

Assalamualaikum

Antara bahan-bahan yang terdapat di Nasyierah Herbal Beautycare







1. Glycerine Soap base 


- Standard 
- Extra mild ( ph <7 )
- Without SLES 
- Opaque Soap 




2. Soap Color
  - Merah
  - Pink
  - Hijau
  - Biru
  - Kuning
  - Ungu
  - Hitam 
  - Putih 




3. Cosmetic Fragrance

- Strawberry
- Everlasting
- Fruity
- Floral Fruity
-Purple LAvender
- Lovely Rose
- Sedap malam
- Bamboo Spa 




 Essentisl Oil ( Minyak Pati)
- Lavender
- Lemon
- Orange
- Neroli
- Bergamot
- Geranium
- Rose 
- Peppermint 
- Rosemary
- Tea Tree
- Eucalyptus
- NylangNylang
- Ginger
- Nutmeg
- Frankincense
-Jasmin
- Green Tea
-Lemongrass




Acuan Sabun 

35 gm - bentuk regtangle, bulat
40 g bntuk love
50g bentuk regtangle, bujur
60 g bentuk love
100 gm bentuk regtangle (2 jenis)






Homemade Products di Zash Beauty


Bismillahirramanirrahim



Kedai kami - No 13A, Pekan Napoh, bertentangan dengan
kedai Joe Cendol Pulut 





                                          Produk kami terbaru di pasaran bersama Zash Beauty

Herba untuk rendaman kaki - Kebaikan
untuk melancarkan perjalanan darah, menyahkan toksin, mengurangkan sakit tumit,
mengurangkan kebas2 kaki

Herba remedi untuk masalah sinus/resdung..
Mudah sangat , cuma ambil dan hidu untuk mengurangkan masalaha hidung tersumbat,
bersin yang teruk, susah nak bernafas

Goat'milk shower Gel - melembabkan kulit dan segar sepanjang hari..

Herba Soap - untuk membersih dan mengurangkan jerawat. Sesuai untuk kulit berminyak dan resdung
Campuran herba-herba tempatan seperti cengkih, kayu manis, habbatusauda, minyak peppermint, dan garam 
Homemade Rose Soap - Untuk semua jenis kulit 
Homemade Lavender Soap -untuk semua jenis kulit 


Nypa Peeling SOap - Sabun khas untuk masalah jeragat dan kulit muka kusam

Day Cream dengan penghalang UltraViolet (UV)

Night Cream - dengan vitamin , ekstrak kunyit, dan lemon untuk merawat dan mencerahkan kulit
semasa kulit sedang berehat