Ingin tahu aktiviti kami ...

Ingin tahu aktiviti kami,

kat mana kami mengajar

Info dapatkan di sini , taip link di bawah :

https://www.facebook.com/NasyierahHerbal

https://www.facebook.com/groups/akademikecantikanazalea/

http://akademiazalea.com/

https://www.facebook.com/FitraSolusiCentre




Saturday, January 3, 2015

Frankincense .. Kemenyan Arab

♛ RAHSIA ANAK BIJAK & MUDAH HAFAZ ALQURAN ♛ 

Frankincense 

Rasulullah SAW bersabda:
أطعموا نسائكم الحوامل اللبان , فإنه يزيد في عقل الصبي
Artinya: Berilah luban (kemenyan Arab) kepada isteri kalian yang sedang mengandung karena itu dapat mencerdaskan anak yang sedang dikandungnya. [34]
.
■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■
.
♛ Luban / Lubanah / Kemenyan Arab / Kemenyan Putih / Frankincense ♛ 

                                            


 
 ➜ Pengenalan.
.
➜ Luban atau kemenyan Arab (Frankincense) merupakan resin yang beraroma diperoleh dari berbagai jenis pohon hijau atau semak belukar di kawasan negara2 beriklim panas dan di kawasan Timur Tengah seperti Oman, Yaman dan Somalia. Resin merupakan getah yang mengeras bila terkena angin atau merupakan sebuah sekresi Hydrocarbon dari tanaman. Luban disebut juga Frankincense dikenalkan kembali ke Eropah oleh tentera pengikut perang salib dari Perancis.
.
➜ Untuk mendapatkan luban, kulit kayu pohon tersebut disayat kemudian keluar getahnya dan getah tersebut dikumpulkan. Ia menghasilkan resin jernih/lutsinar kekuningan dari mana aroma esen diekstrak. Resin tersebut dikeringkan dan dipecah menjadi beberapa buah seukuran sendok.
.
➜ Di sesetengah tempat di dunia, luban atau frankincense dikenali sebagai ‘olibanum’ berasal dari perkataan Arab bermaksud “susu” al-lubán. Ini juga merujuk kepada warna getahnya yang putih seakan-akan susu yang mengeras untuk dijadikan resin luban.
Luban berasal daripada istilah bahasa Arab yang digunakan di dalam kitab perubatan Islam. Nama masyhurnya dipanggil Kemenyan Arab/Serani/Kemenyan Yamani di kalangan pengamal perubatan herbal Melayu.
.
➜ Luban merupakan salah satu makanan sunnah Nabi yang menjadi warisan para ulama’ sejak turun temurun lagi. Dewasa ini, luban tidak lagi dikenali di kalangan masyarakat Islam. Setelah umat islam meninggalkan pemakanan Islam mutakhir ini
.
■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■
.
➜ Sejarah
.
➜ Luban disebut juga sebagai kundur zikri. Luban dikenali umum oleh orang Arab sejak dahulu kala sebagai makanan kecerdasan minda. Banyak riwayat di antaranya dalam kitab “Tib Al-Nabawi” m.s 355 menyebutkan riwayat dari Ibnu Abbas r.h. Anas r.a. Dan Saiyidina Ali k.w. Maksudnya : 
.
➜ “ Diriwayatkan dari Saiyidina Ali k.w. bahawa dia menyatakan kepada seorang lelaki yang mengadu kepadanya tentang masalah penyakit lupa. Lalu Saiyidina Ali k.w. menyuruh ia menggunakan libanah, kerana libanah dapat menguatkan hati serta MENGHILANGKAN KELUPAAN”
.
➜ Nabi SAW berpesan supaya beramal dengan luban untuk kecerdasan akal anak-anak dan menguatkan ingatan bermula di dalam kandungan lagi.
.
➜ Rasulullah SAW bersabda:
“Berilah minuman luban kepada isterimu yang sedang hamil, kerana ia dapat menambah kecerdasan akal anakmu.”-Kitab Thibbun Nabawi.
.
➜ Libanah atau luban amat berkesan bagi menambahkan daya ingatan dan mencerdaskan minda kerana ia berfungsi menghilangkan lender balagham dalam otak. Gumpalan balagham yang banyak menyebabkan lemah daya ingatan, selsema, resdung, lelah, batuk dan sebagainya yang berkaitan dengan system pernafasan. 
.
➜ Sejarah menyatakan bahawa Imam Syafie yang amat terkenal dengan kekuatan daya ingatannya selalu mengamalkan memakan Libanah sehingga akhir hayat beliau. Setelah meninggal dunia didapati kesan Libanah masih berada di celah-celah gigi al Imam Rahimatullah.
.
➜ Imam Sayuti dalam kitabnya al-Rahmat Fi al-Tib Wal Hikmah berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
“Wahai kalangan yang mengandung (wanita), perkenalkanlah kepada anak-anakmu semasa mereka di dalam perut kamu, kemenyan putih (luban) dengan memberi makannya, kerana sesungguhnya ia menambahkan hafalan dan kecerdasan (riwayat al-Dailami)
.
➜ Rasulullah SAW bersabda,
أطعموا نسائكم الحوامل اللبان , فإنه يزيد في عقل الصبي
Artinya: Berilah luban (kemenyan Arab) kepada isteri kalian yang sedang mengandung karena itu dapat mencerdaskan anak yang sedang dikandungnya. [34]
.
➜ Imam Ali bin Musa Ridha a.s. berkata,
أطعموا حبالاكم اللبان , فإن يكن في بطنهنّ غلام خرج ذكي القلب عالما شجاعا , وإن يكن جارية حسن خلقها وخلقها وعظمت عجيزتها وحظيت عند زوجها
Artinya: Berikanlah luban kepada isteri kalian yang sedang mengandung. Jika bayi yang dikandungnya itu laki-laki, maka anak tersebut akan menjadi anak yang cerdas, pandai, dan pemberani. Dan jika bayi yang kandungnya itu perempuan, maka anak itu akan menjadi cantik paras dan budi pekertinya, serta akan dihormati oleh suaminya.[35]
.
➜ Imam Ali Ridha (sa) berkata:
“Berilah makanan dari luban kepada isterimu yang sedang hamil. Jika bayi didalam perut isterimu itu laki-laki ia akan menjadi orang yang alim lagi pemberani. Jika ia perempuan ia akan bagus fizikalnya dan besar pinggulnya sehingga kelak menjadi bahagian yang baik bagi suaminya”.- Muhammad Bin Ya’qub (Al-Wasail 15:136, hadis ke 2)
.
➜ Luban (Frankincense) menjadi masyhur apabila menyingkap sejarah dari kitab Injil yang menyatakan bahawa Nabi Isa a.s yang baru dilahirkan telah mendapat hadiah iaitu emas, luban dan myrrh. Sungguhpun ramai yang tahu akan sejarah luban, tapi amat sedikit yang mengetahui dan boleh memberi penerangan apakah luban sebenarnya. Dalam kitab Injil (Bible): dalam Exodus 30:34 ia merujuk kepada levonah yang bermaksud “Lebanese” atau “putih” dalam bahasa Ibrani (Hebrew).
.
➜ Manakala bagi dunia Barat pula, nama “frankincense” adalah lebih umum. Nama ini mungkin bedasarkan kepada aroma kemenyan atau setanggi Franks di mana ia tiba di Eropah melalui tentera pengikut perang salib dari Perancis.
.
➜ Frankincense, seperti myrrh adalah getah pokok yang telah kering atau disebut resin, terutamanya digunakan untuk membuat kemenyan. Pokok ini menghasilkan resin yang bermutu tinggi. Proses pengambilan resin ini ialah 2 – 3 kali setahun. Pokok yang muda akan menghasilkan resin berkualiti tinggi berbanding pokok yang telah tua.
.
■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■
.
Khasiat khusus luban sebagaimana disebutkan oleh Nabi S.A.W.
.
➜ Meningkatkan kecerdasan Minda.
➜ Mengelakkan daripada penyakit lupa dan nyanyuk.
➜ Meningkatkan ketajaman daya ingatan.
➜ Memberi ketenangan (menghilangkan stress).
➜ Dapat meningkatkan tumpuan sepenuhnya terhadap pembelajaran.
➜ Menambahkan keyakinan diri.
➜ Amat sesuai untuk anak-anak yang lemah daya ingatan.
.
Berdasarkan tindakbalas juga dapat merawat dan melegakan penyakit:
.
➜ Sakit saraf , urat, dan sengal-sengal badan bagi ibu selepas bersalin.
➜ Mampu memberi stamina, menggelakkan keletihan ibu selepas bersalin dan semasa mengandung.
➜ Baik untuk ibu mengandung.
➜ Pertuturan kurang jelas.
➜ Pra nyanyuk.
➜ Migrain.
➜ Sakit kepala dan masalah angin.
➜ Tekanan yang melampau.
➜ Keletihan.
➜ Masalah pelajar malas belajar.
➜ Mengatasi masalah anak-anak degil.
➜ Lawas sistem perkumuhan.
.
■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■
.
Golongan yang sesuai untuk mengamalkan pengambilan luban sebagai supplement harian.
.
➜ Kanak-kanak
➜ Remaja
➜ Dewasa
➜ Warga emas
➜ Orang Nyanyuk
➜ Ibu mengandung
➜ Ibu dalam pantang
➜ Pesakit mental
.
■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■
.
Cara Pengambilan Luban / Kemenyan Arab:
.
➜ Kaedah 1: Hanya perlu mengunyah seperti gula-gula getah dan ambil 3 biji setiap kali makan. Boleh dimakan bila-bila masa dan amat sesuai untuk pelajar. Rasanya pahit dan pahit itulah menghilangkan lendir balagham itu.
.
➜ Kaedah 2: Dianjurkan makan sebelum tidur – untuk kanak-kanak dan remaja. Pagi dan juga malam bagi orang dewasa,orang tua dan yang mengalami masalah kronik.Di letakkannya di atas lidah, Isap seperti gula-gula. Ditumbuk menjadi serbuk dan secubit serbuk diletakkan di atas lidah bagi kanak-kanak yang masih kecil.(2 tahun ke bawah) juga boleh divariasikan iaitu boleh dicampur dengan aIr suam, susu, teh, milo, kopi dan sebagainya.
.
➜ Kaedah 3: Kaedah pengambilan kemenyan putih (luban) menurut petua daripada Ahmad bin Muhammad Zain bin Mustaffa Kutan dalam Laqzah al-‘Ujlan. 
☑ Rendam kemenyan putih (luban) di dalamair pada waktu malam. 
☑ Keesokannya sebelum sarapan pagi campurkan kemenyan putih (luban) dengan gula pasir dengan nisbah 1:2 
☑ Makan sebanyak 1 camca besar pada waktu awal pagi sebelum sarapan.
☑ Untuk menambahkan mujarab dibacakan ayat 27-28 surah Luqman pada 2 grams kemenyan putih (luban) itu dan dicampur dengan madu lebah serta dimakan setiap hari.
.
➜ Kaedah 4: Ibnu Abbas, seorang penghafaz dan ahli Qur’an berkata: “ Memakan satu misqal (bersamaan 4.2 gram) gula bersama 1 misqal kemenyan putih selama 7 hari berturut-turut dapat membetulkan pembuangan air kecil dan mengubati kelupaan”
.
Kegunaan lain frankincense yang seluruh dunia guna ....

Jom kita baca




                                       






Saturday, December 20, 2014

Kursus terbaru di Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum

Nak war-warkan kat sini kursus saya yang terbaru akan di adalan di Shah Alam
27 & 28hb ye..

Ada ke yang berminat nak buat body care pulak ..asyik sabun je kan..

Taknak dah buat sabun sebab ramai dah buat kursus sabun transparent ni, Alhamdulillah ramai dan pandai dan jadi usahawan di bawah bimbingan Nasyierah Herbal Beautycare..

Bila taknak buat sabun ada pulak yang minta.. so saya buat sikit la..

Kursus kali ni kita buat ramai-ramai ye..


Last untuk 2014 ni.. :)

27hb Disember - Kursus pembuatan sabun 2 jenis, lip balm, lipscrub dan facial mist
RM200

28hb DIsember - Kursus pembuatan produk bodycare - body lotion, body bath dan body scrub
RM300

JIka berminat boleh pm kat fbook saya atau whatsapp saya ye.
.
Lokasi belajar : Shah Alam - MBH Medispa. Alam Avenue 2, berhadapan dengan JPJ Padang Jawa. Dari KL /Seremban / Kuantan boleh guna Federal Highway.

Dalam kelas ni juga tuan/puan boleh berdiskus dengan saya secara terus.. Tanya je apa apa yang tak tau berkaitan produk dan bahan-bahan yang saya guna.. Insyaallah saya akan bagitau..

Rasa-rasanya tinggal 1 minggu lagi kursus ni, admin saya tegah kumpul peserta tu, nk ambik 20 orang setiap kursus , so cepat2 tau , takut dah penuh nanti .. kita memang akan stop pengambilan peserta..

Bukan tak nak ambil ramai tapi bilik seminar tak muat dan klu ramai susah pulak nak fokus nanti..leceh la bayar tapi ramai sangat...

OK cepat ye kita syer ilmu ni untuk kita semua...

Untuk bangsa kita yang harus bangkit , ilmu ni orang lain dah ke depan...

Kita perlu buat sesuatu supaya kita maju seiring bangsa lain, saya hanya mengajar untuk bangsa kita je...





Saturday, December 6, 2014

Remedi untuk cerahkan di bawah ketiak

Assalamualaikum

Malam ni saya nak berkongsi resepi istimewa menggunakan bahan-bahan semulajadi untuk mencerahkan ketiak..

Pelik sikit tajuk tapi ini adalah realiti dan ramai malu nak cerita..

Jom kita tengok ye..


1. Potato / Kentang
The mild acidic property present in potatoes is a great natural bleaching agent. Unlike strong bleaching agents, it will not cause skin irritation.
Simply rub a thin slice of potato on your underarms.You can also grate the potato and apply the juice to the affected area, allow it to dry for 15 to 20 minutes and then wash it off with lukewarm water.Use either of these remedies twice daily for better and faster results.
2. Cucumber
Just like potatoes, cucumbers also have natural bleaching properties to help lighten discolored skin.Simply rub a thin cucumber slice on your underarms or grate a cucumber and apply the juice under your arms. Do this once or twice daily until you are satisfied with the results.Another option is to extract the juice from a cucumber and mix it with a little turmeric powder and lemon juice. Apply this paste on the affected area. Leave it on for 30 minutes, and then wash it off with water. Repeat this home remedy once daily or every other day for best results.
3. Lemon
Lemon works as a natural bleach and a powerful antibacterial and antiseptic agent. This is why lemon is used in the treatment of various skin-related problems including dark underarms. Lemon can dry out your skin, so apply a moisturizer after using these remedies if needed.
To remove dead skin cells and lighten your underarms, rub a lemon wedge on the skin for a few minutes. Leave the juice on your skin for about 10 minutes and then wash the area thoroughly. For better exfoliation, you can sprinkle a little sugar on the lemon wedge and then use it. Do this a few times a week.Another option is to mix a little turmeric powder, honey or plain yogurt in some lemon juice and apply it to your underarms. Leave it on for about 10 minutes and then wash it off. Repeat three or four times a week.
4. Baking Soda
Baking soda can be used to make an exfoliating scrub to get rid of dark underarms. This will help remove dead skin cells, which is one of the main causes of dark underarms. It will also help unclog skin pores.
Mix baking soda and water to make a thick paste.Use this paste to scrub your underarms.Wash it off and pat dry the area thoroughly.Repeat a few times a week.You can also apply a light dusting of equal parts of baking soda and cornstarch to neutralize body odor.
5. Orange Peel
Orange peels can be used to lighten the skin under your arms, thanks to their skin lightening and exfoliating properties.
Put some orange peels in the sun for a few days until they dry out completely.Grind the dried peels into powder form.Mix two teaspoons of powdered orange peels with enough rose water and milk to make a thick paste.Gently scrub your underarms with the paste and then leave it on for about 10 to 15 minutes.Finally, wash the area with cold water.Repeat the process two or three times a week.
6. Coconut Oil
Coconut oil is another good option to get rid of dark underarms. Coconut oil contains vitamin E that can help lighten the underarms. At the same time, it will also work as an effective natural deodorant.
Massage the dark underarms with coconut oil.Leave it on for 10 to 15 minutes.Wash it off with mild soap and lukewarm water.Repeat two or three times daily until you achieve the desired results.

Thursday, November 6, 2014

KURSUS MEMBUAT PRODUK KOSMETIK HOMEMADE



KUALA TERENGGANU
Angulia Beach Resort
28hb + 29hb + 30hb November 2014
Akademi Kecantikan Azalea akan mengadakan 3 hari kelas belajar membuat produk kecantikan sendiri. 3 hari dengan modul berbeza. Boleh attend untuk 1 hari, 2 hari atau 3 hari. Kami datangkan khas pakar kimia kosmetik kami yang berpengalaman di dalam bidang kecantikan berbelas2 tahun lamanya. Rugi siapa tak join. 
Di Angulia Beach Resort harga penginapan dari RM65 hingga RM250. Boleh bawa keluarga terus datang bercuti di Kuala Terengganu.  ~ Sambil belajar, sambil bercuti. Pantainya memang sangat cantik dan boleh bermandi manda.
Untuk yang ingin hadir ke kelas istimewa kami ini, boleh PM saya DI FACEBOOK . Jangan lepaskan peluang untuk belajar. Selagi ada yang mahu ajarkan dan turunkan ilmu, mari kita belajar.

28 November 2014
- Shower Gel.
- Body Butter Cream.
- Body Scrub.
- Body Lotion.
.
29 November 2014
- 2 Jenis Sabun.
- Lips Balm.
- Lips Scrub.
- Foundation.
.
30 November 2014
- Moisturizer.
- Facial Scrub.
- Facial Masker.
Kami berikan formula dan mengajar bagaimana menghasilkan produk. (Kos sebenar untuk formula dan lain2 di dalam bengkel kali ini adalah lebih dari RM20k).
Jadi, jika berkemampuan, berkeinginan dan ada impian..sila datang untuk kelas 3 hari ini.







Thursday, October 23, 2014

AROMATERAPI , MINYAK PATI , ESSENTIAL OIL



Apa yang anda tahu tentang minyak AROMATERAPI , MINYAK PATI ATAU ESSENTIAL OIL?

Yang mana satu anda biasa dengar dan sangat familiar?

Apakah kesannya kepada kita jika kita guna minyak-minyak ini?

Biasa dengarkan tapi susah nak cerita, so mari kita huraikan bagi semua faham ye..


AROMATERAPI

Dari istilah AROMA dan TERAPI, iaitu satu kaedah terapi diri atau perawatan diri menggunakan aroma tertentu dari minyak pati atau essential oil


MINYAK PATI DAN ESSENTIAL OIL

Membawa maksud yang sama iaitu bahasa Melayu dan bahasa Inggeris, iaitu minyak yang dihasilkan daripada tumbuhan tertentu dengan ciri-ciri terapi tertentu. Seperti yang kita tahu setiap tumbuhan mempunyai kimia yang berbeza, jadi setiap tumbuhan boleh menjadi terapi kepada masalah yang berbeza..

Jom kita tengok dulu ye..

Mula-mula kita tengok terapi apa yang sesuai dengan aroma-aroma minyak pati ni..




Di sini kita boleh baca bagaiman minyak-minyak ini dihasilkan. Ada banyak proses untuk menghasilkan minyak pati ini dan prosesnyasangatlah rumit. Jadi kalau mahal jangan dipertikaikan pulak ye..

Kaedah-kaedah ini menghasilkan kualiti minyak yang berbagai jenis dan sebab itulah baunya berbeza-beza walaupun dari dan tumbuhan yang sama. Kadang-kadang bahagian pokok yang diambil juga berbeza seperti ada yang di ambil daripada bunga, buah, daun, biji atau kulit.




·         If you are suffering from any medical condition please contact your licensed medical practitioner.
·         The treatments listed below relies on alternative healing with essential oils, and please note that no clinical trials or results are available and rests heavily on anecdotal proof.


Jom tengok list minyak pati pulak

Wow !!

Banyaknye...

Dalam kita berbincang tentang minyak pati ini perlu juga tahu minyak apa yang sesuai sebagai minyak pembawa atau carrier oil..

Minyak pati daripada setiap pokok ini mempunyai kima yang tak sama. Boleh goggle ye..


Minyak pati ini juga mempunyai saiz molekul yang sangat halus dan sangat tulen (pure). Ia mudah meresap ke kulit dan juga ada juga yang bahaya. Ini kerana 1 ttitk minyak pati adalah berkadaran 25-35 g sebahagian pokok itu keaktifannya. Ia tidak sesuai disapu secara terus ke kulit. Ini boleh membahayakan kulit seperti terbakar, kemerahan, alergik gatal-gatal dan sebagainya.

Oleh itu dalam penggunaan minyak ini, ia perlu dilacairkan dengan minyak pembawa aau carier oil.Boleh rujuk carrier oil yang sesuai.  Carrier oil biasanya minyak tumbuh-tumbuhan yang tidak membahayakan kulit seperti grapeseed oil, apricot oil, jojoba oil..


inks to essential oils, carrier oils and specialized pre-blended oils
ESSENTIAL OILS
NOT SOLD BY US
FORMULAS
OTHER OILS
CARRIER OILS
NOT SOLD BY US